Руското посолство в Берлин определи като провокация задържането от германската полиция в Бавария на двете лица, заподозрени в шпионаж в интерес на Русия, съобщава "Интерфакс".

"Ние считаме тези действия за откровена провокация, целяща да разпали вече развихрилата се шпиономания в Германия, да повиши градуса на антируските настроения, да разруши допълнително руско-германските отношения, да оправдае курса на германските власти към необуздана милитаризация и да нагнети Украйна. с оръжие и военна техника", се казва в съобщението, публикувано в Телеграм канала на дипломатическата мисия.

Германското външно министерство протестира пред Нечаев във връзка със задържането в Байройт (Бавария) на двама германски граждани, за които се твърди, че имат и руско гражданство. Те са обвинени в шпионаж в полза на Русия, членство в "терористичната организация Донецка народна република", както и подготовка на саботаж срещу германска военна инфраструктура с цел прекъсване на доставките на германско оръжие за Украйна.

"Не бяха представени доказателства, посочващи тези планове на задържаните и евентуалните им връзки с представители на руски структури, се казва в изявление на посолството. Ние отхвърляме опитите за разкриване на участието на руски специални служби в разработването на предполагаеми планове за атака на военни обекти, разположени в Германия, включително американски военни бази, като абсурдни и нелепи. Ние виждаме в тях зле прикрито желание да отклонят вниманието на Германската общественост от шумния скандал с изтеклите преговори на високопоставени служители, представители на Бундесвера за възможността за нанасяне на удари по обекти на руската гражданска инфраструктура", се казва в изявлението.

От посолството настояха представителите на германското външно министерство "незабавно да осигурят консулски достъп до задържаните, ако те наистина са руски граждани".

"Те ясно дадоха да се разбере, че всякакви неприятелски действия срещу Русия няма да останат без последствия", информира посолството.

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия
Обновена

Германия арестува двама мъже, готвели военен саботаж от името на Русия

Действията им имали за цел да подкопаят военната подкрепа, предоставена от Германия на Украйна

Припомняме, че със заповед на федералния главен прокурор на Германия Йенс Ромел, двама германско-руски граждани бяха арестувани в Германия по обвинения в планиране на саботажни атаки, включително срещу военни обекти на САЩ. 

Властите са претърсили жилищата и работните места на двамата заподозрени, които са обвинени в работа за чужда тайна служба, се казва в изявление на прокуратурата.

Разследвнето до този момент е събрало доказателства за шпионска дейност, но се твърди и че двамата са планирали саботажи в Германия.

Основният заподозрян е 39-годишен германо-руски гражданин Дитер С. от Бавария. Федералната прокуратура го обвинява в агентурна дейност към руските тайни служби, агентурна дейност с цел саботаж "застрашаващa сигурността" на военни обекти.

Разследващите са убедени, че Дитер С. е обсъждал саботажни операции в Германия с лица от руските тайни служби от октомври 2023 г. насам. Твърди се, че той се е съгласил да извърши палежи и атаки с взривове срещу военна инфраструктура, отбранителни компании и промишлени обекти.

"Действията имаха за цел по-специално да подкопаят военната подкрепа, предоставена от Германия на Украйна срещу руската агресивна война", се казва в изявлението на германските прокурори.

По повод оповестения от службите случай, германският министър на правосъдието Марко Бушман заяви пред DPA: "Знаем, че руският властови апарат се е съсредоточил и върху нашата страна". Той настоя и че Германия трябва да отговори на тази заплаха с енергия и решителност.

Нови обвинения срещу задържания за шпионаж за Русия австриец

Нови обвинения срещу задържания за шпионаж за Русия австриец

Мрежата на Кремъл е действала във Виена през последните 5 години

Германската прокуратура започна през март разследване на изтичането на разговор между офицери от Бундесвера, които са обсъдили доставките на оръжия за Украйна, включително възможността за изпращане на ракети Taurus. 

В началото на март руският пропагандист Маргарита Симонян публикува аудиозапис на генерал и няколко офицери от Военновъздушните сили (ВВС) на Германия, които обсъждат параметрите за използване на ракети Taurus, включително за атаки срещу Кримския мост.

Германският канцлер Олаф Шолц по-късно призна, че разговорът на служителите е бил истински и обеща бързо разследване.