Европейски и американски служби за сигурност са установили, че Русия е разположила бойна техника и повече от 30 хиляди войници по границата с Източна Украйна, според американски и европейски източници, които са запознати с информацията, отбелязва Ройтерс.

Цифрите показват значително увеличение от 20 хиляди руски войници по границата, които бяха съобщени от американски и европейски медии миналата седмица.

Източниците отбелязват, че данните са неясни. Някои изчисления показват, че има 35 хиляди войници, докато други 25 хиляди, поясняват представителите.  Обаче те допълниха, че американски и европейски правителствени експерти вярват, че продължава струпването на руски сили по украинската граница, макар че някои военни подразделения са заменяни от други на ротационен принцип.

Според източниците Русия е разположила части от редовната армия, включително пехота, бойна техника и военновъздушна подкрепа.  Също е разположена милиция и специални части, които наподобяват на първите нахлули руски части в Крим преди няколко седмици.

Американски представители обявиха, че не са известни какви са в действителност намеренията на руския президент Владимир Путин.  Американски източник заяви, че „никой не изключва вероятността да продължи руската военна агресия".