Едва четири на сто от българските граждани биха се съгласили да продадат гласа си на предстоящите избори, ако някоя партия им предложи, а основният мотив за това е ниският им жизнен статус.

Това показват данни от национално представително проучване показва на НЦИОМ, направено по поръчка на асоциацията "Прозрачност без граници".

Припомняме, проучване също на НЦИОМ преди изборите за европейски парламент показваше три пъти по-висок процент.

Интересното е, че от тези 4% всеки трети заявява, че е приемливо да се гласува срещу заплащане, защото имат нужда от пари.

Около 13 процента от хората заявяват обаче, че "гласуването е тайно, ще взема парите и ще гласувам за когото съм решил".
Според 11.6 на сто продаването на гласа е единствената полза от гласуването.

Извод от проучването е, че хората възприемат като проява на свободна воля
и политическо право, когато отказват да продадат гласа си.
На въпрос "Защо смятате, че не бива да гласувате срещу заплащане?", 47 на сто от анкетираните отговарят, че е "недопустимо с моя глас да се прави бизнес".

Данните от проучването сочат още, че у нас 20.9 на сто от ромите, 7.7 на сто от етническите турци и 2.9 на сто от българите биха се съгласили да гласуват за дадена партия срещу заплащане.

Сред българите бедността е основният фактор те да продават гласа си - близо 40 на сто, докато никой от анкетираните роми не заявява като мотив ниския си жизнен статус.

Близо 39 на сто от ромите считат, че ще продадат гласа си, защото "гласуването е тайно, ще взема парите и ще гласувам за когото искам".

Днес бе обявено началото на кампанията "Не продавам гласа си", която ще се състои от 29 юни до 4 юли в София, Стара Загора, Симитли, Враца, Ботевград, Лом, Шумен, Монтана и Велико Търново. Това е първата кампания по проблема, инициирана от роми и предназначена за роми.