Парите за сметопочистване в столичния бюджет постоянно нарастват, докато общината твърди, че боклукът намалява. За това алармира кандидат-кметът на „Атака" Николай Пехливанов по време на пресконференция в централата на партията.

Той изтъкна, че такса смет, с която са обложени софиянци, събира с 50 милиона лева повече от парите, които се харчат по изпълнение на тези дейности.

Тези милиони са в бюджетното перо „други" и за тях няма никакъв отчет и прозрачност, подчерта Пехливанов. По думите му столичани плащат неправомерно високи такси смет, а общината харчи парите неясно за какво и как.

Според него концесионерите на практика се държат като монополисти и няма кой да контролира извършваната дейност. Пехливанов добави, че хората нямат възможност да сменят фирмата, ако не са доволни от услугата й.

По думите му проблемът има решение - намаляване на такса смет и нейното съобразяване с реалното потребление на услугата. Друго негово предложение да се създаде общинска фирма, която да регламентира стандарти за качество и така да се създаде реална конкуренция.

Пехливанов настоява и незабавно да започне строителството на завод за боклук със собствени пари и нова технология.

Той посочи поредица от неизпълнени предизборни обещания. Сред тях са заявеното в навечерието на частичните местни избори 2005 година от тогавашния кандидат за кмет Бойко Борисов, че до края на мандата не един, а два завода за боклук ще направят. В 2007 година в предизборната програма на ГЕРБ за местните избори е обещано изграждането на завод за боклук до 2011 година, а в навечерието на парламентарните избори през 2009 година тогавашният столичен кмет и кандидат за премиер Бойко Борисов, заедно Меглена Плугчиева, правят първа копка на завода за боклук край Долни Богров.

В предизборната програма на ГЕРБ за частичните избори в София 2009 година е обещано изграждане на завод за боклук до 2012 година, а в навечерието на местните избори тази година екоминистър Нона Караджова и столичният кмет Йорданка Фандъкова подписват договор за осигуряване и финансиране на първата фаза от проекта за завод за отпадъци по ОП „Околна среда", добави още атакистът.

Той подчерта, че ако строителството на завода започне в началото на следващата година, най-вероятно ще бъде готов през 2014 година.

Пехливанов е изчислил какво ще се получи след 6 месеца без завод за боклук: сметището в Суходол ще бъде с изчерпан капацитет; разходите за балиране ще бъдат удвоени - от 32 на 64 милиона лева годишно; ще бъде реална опасността европейският съд да санкционира България заради трайната й  невъзможност да се справи с проблема с боклука.

Ако до 1 ноември София няма одобрена от ЕС апликационна форма за изграждане на завод за боклук, най-разумното решение е да започне изграждането със собствени средства, категоричен е кандидат-кметът.