310 хиляди души повече са записани за изборите на 5 юли в сравнение с избирателните списъци за евровота на 7 юли.
Това съобщи Николай Николов от „Барометър инфо" и изрази съмнения в достоверността на данните на ГРАО.

Той посочи, че според данните от миналите европейски избори до сега сме се увеличили с 8 хил. души, което за 2 години е по-приемливо, макар и нереалистично, за демографската криза, но за един месец увеличение с 310 хиляди според него е трудно обяснимо.

Най-голяма подкрепа събира ГЕРБ - около 26%, следвана от Коалиция за България с около 18%. Разликата в подкрепата на избирателите към ГЕРБ и към КБ ще се запази, каквато беше демонстрирана при евроизборите, прогнозира Николов.

Според изследването ДПС ще вземе 13% от гласовете, Атака около 9, Синята коалиция около 8, НДСВ около 7, ЛИДЕР - около 6.6%, РЗС - 5.4%.

По мнение на Николай Николов до последно в центъра и дясноцентъра ще има изместване на гласове към една или друга партия.

Той каза, че не би могло да се прецени ако една партия вземе 10% от гласовете, на колко избиратели се равняват.

Според проведено телефонно изследване от „Барометър инфо" сред 1300 избиратели, около 46% са заявили, че със сигурност ще гласуват. Под 30% са заявилите, че няма да гласуват.

Очаква се избирателната активност на 5 юли да бъде между 55 и 57%. Според изследването на „Барометър инфо" 8 партии са с реални шансове да влезнат в следващия парламент.

При анкетата на „Барометър инфо" е установено, че по-малко от 60% от избирателите ще гласуват мажоритарно. 5% са заявили, че няма да гласуват мажоритарно, а колебаещите се са 14%.