Все още от ЦИК не дават информация за избирателната активност от референдума в неделя. Не става ясно дали тя минава 20% или не, въпреки че социологическите агенции са единодушни и категорични, че активността на референдума е била над 21%.

В сайта на избирателната комисия обаче публикуваха резултатите от гласуването, за които се предполага, че вече са окончателни. Според справката с „Да" на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в България с изграждането на нова ядрена централа"са гласували 60,603% от хората, с „Не" - 37,961%, а 1,436% остават за недействителните бюлетини.

Припомняме, второто независимо преброяване вчера показа същи резултати от вота с предишното - 60,66% бяха отговорилите с „Да", 37,93% - с „Не" и 1,4% бяха недействителните бюлетини, като по-голяма част от тях са били непопълнени.

Окончателните резултатите за избирателната активност се очаква да станат ясни най-късно до сряда, тъй като по закон това става най-късно три дни след провеждането на референдума.

Малко по-късно пред БНР заместник-председателят на ЦИК Румяна Сидерова коментира, че гласувалите граждани са над 20%.

„Числото на участвалите в гласуването граждани остана непроменено и след повторното въвеждане на протоколите от Секционните комисии в ЦИК - 1 405 183 избиратели, ако не се лъжа. Това число, като се съотнесе към броя на избирателите в списъците съгласно ГД ГРАО - 6 949 120 и към тях прибавим 1 773 души, които са заличени, защото ще гласуват в чужбина, и онези 7, които получиха удостоверение за гласуване на друго място, си е малко над 20%", категорична бе Сидерова.

По думите й все пак точен отговор се очаква да бъде получен от „Информационно обслужване" днес до обяд или поне в ранните следобедни часове.

Според Румяна Сидерова данните от преброяването не са точно данни за населението. „Преброиха се само тези, които пожелаха. Точните данни за населението се намират в регистрите на общините и са събрани в национална база данни на ГД ГРАО", уточни тя.

Според говорителя на ЦИК Ралица Негенцова обаче данните, които в момента са на сайта на ЦИК, са от първото въвеждане на протоколите и не са окончателни. Все още няма и окончателни резултати за избирателната активност, категорична бе тя.

Според Негенцова, ако се приеме, че на референдума не са гласували толкова граждани, колкото на последните парламентарни избори, има една хипотеза, че избирателната активност трябва да е не по-малко от 20% от гражданите с избирателни права.

„Граждани с избирателни права се определят тези, които са включени в избирателните списъци - 6 949 120, тези, които са подали заявление да гласуват в консулските представителства - 1773, както и гражданите, които са подали молба за издаване на удостоверение за гласуване на друго място - 7, посочи говорителят на ЦИК, цитиран от агенция Фокус.