ДСБ ще иска въпросът за бъдещето на АЕЦ „Белене" да бъде решен окончателно от настоящето Народно събрание.
На брифинг в централата на сините Радан Кънев отправи специални благодарности към всички, които са гласували с „не" на референдума. Той благодари на Мария Капон и на еколозите.

Можехме да го спечелим, смята евродепутатът Светослав Малинов. Той е недоволен от това, че сега ще има продължение на темата в българския парламент, а още вчера тази тема е можела да бъде затворена веднъж за винаги.
Затова тъмно сините ще внесат в парламента проекторешение, с което ще искат 41 народно събрание да се произнесе с "не" на АЕЦ Белене.

Също така от ДСБ ще предложат и мерки, с които страната ни да се отърве от оборудването за АЕЦ "Белене" и ще настояват за окончателно затваряне на площадката. Целта на тези предложения е проектът в бъдеще да не възкръсне като зомби.

Тъмносините коментираха като цяло ситуацията на референдума, като Кънев подчерта, че вчера се е състоял сблъсък на една малка партия срещу една 40-годишна лъжа.
Този успех можеше да бъде пълен, смята още той пояснявайки, че успехът е щял да бъде цялостен, ако всички противници на АЕЦ Белене са гласували против.
Той подчерта, че гласувалите 600 000 души срещу атомната енергетика са хора с модерна визия за България.

Според Радан Кънев с позициите си Кунева и Борисов са станали част от балканския посткомунизъм и фактически са бойкотирали референдума. Бойко Борисов направи опит да се скрие от битка с БСП, смяна той.

Светослав Малинов пък е на мнение, че вчера е станал ясен съюзът на избирателите, които са за България да се развива по един модерен начин. Всеки глас от това „не" е ценен, изтъкна Малинов.
Според него поведението на Бойко Борисов е целяло по-малко хора да излязат да гласуват. По думите му парадоксално е, че Кунева като бивш еврокомисар се е държала по един изключително неевропейски начин.

Този референдум не беше игра между партии, изтъкна Малинов.