Референдумът в България беше успешен от гледна точка на демокрацията, защото беше проведен по законен начин, това заключение представиха от международната организация Democracy International.

На пресконференция в БТА организацията от чуждестранни наблюдатели на вчерашния вот, по покана на външния министър Николай Младенов, обяви, че не е забелязала преки нарушения на демократичния избор на българите.

Законът да е по-конкретен в текстовете, отнасящи се до провеждането на референдуми, това препоръча д-р Магдалена Форовиц от Democracy International. Тя допълни, че като единствена критика може да се отправи подмяната на въпроса за референдума, докато още е бил в процедура.

Стана ясно, че според независимите наблюдатели не е било редно да се сменя формулировката на въпроса, след като гражданите, подписали се за провеждането на национално допитване, са сложили подписа си под друга формулировка.

Има проблем и със събирането на подписи, в България срокът за набирането им е значително по-кратък в сравнение с други държави, заяви Даниела Божинова - председател на неправителствената организация за България.
Тя изрази надежда, че ще се предостави на обществеността още информация относно финансирането на кампаниите преди референдума, тъй като в тази сфера има доста неясноти.

Според наблюденията на организацията няма индикации населението да е било слабо информирано за същността на поставения въпрос. Слабата активност на гражданите във вчерашния вот беше обяснена с това, че доста от хората са смятали въпроса за предрешен и затова са отказали да упражнят правото си на глас.

Democracy International не са сезирани до момента от родни неправителствени организации за спорни текстове в Избирателния кодекс, съобщи Божинова. Тя допълни, че за момента не са поканени да участват като наблюдател на предстоящите парламентарни избори през лятото, но възможността това да се случи не е изключена.