Към този момент 60,66% са отговорилите с „Да" на националния референдум с въпрос  "Да се развива ли ядрената енергетика в България с изграждането на нова ядрена централа".

Това сочат резултатите от обработените до този момент протоколи в Централната избирателна комисия (ЦИК). В момента в ЦИК тече второто независимо преброяване на бюлетините. Окончателните данни ще бъдат обявени по-късно днес.

37,93% са гласувалите, които са отговорили с „Не".

Към 9.00 часа тази сутрин са предадени протоколите от 17 Районни избирателни комисии за повторно въвеждане в ЦИК.

1,4% са недействителните бюлетини.

Окончателни данни от референдума по области
Още...

Най-активни на вчерашния референдум са били жителите на област Плевен, където са и най-много хората, гласували с „Да" - 72,5%. Предимно положителен отговор в националното допитване са дали и в област Разград, където с „Да" са отговорили 72% от гласувалите.

От жителите на Белене с "не" са отговорили 7% от гласувалите, а останалите 93% са подкрепили идеята за изграждане на нова ядрена площадка.

Най-много противници на нова АЕЦ има сред жителите на град Пловдив - 46% и в 24 РИК в София - 47%.

Към момента ЦИК не разполага а актуални данни за избирателната активност на вота.

Според екзит пол данните на "Алфа Рисърч" 21.8 процента са гласували на вчерашния референдум. Ако това се потвърди, това означава, че референдумът е невалиден, но въпросът за новата ядрена централа отива отново в парламента, където трябва да бъде решен.

"В чужбина също навсякъде е приключено гласуването. Все още от две секции в чужбина очакваме протокол-грамите да бъдат изпратени в ЦИК", посочи говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

В дипломатическите и консулските представителства на България 47% от гласувалите са отговорили с „Да", а 51% - с „Не".
В чужбина най-активни са били българите в Германия, където са гласували 469 души, следвани от тези във Великобритания и Белгия - по 424 гласували. Общия брой на гласовете от 42 секции от общо 44 в чужбина е 4226. Най-много отговори „да" има в Русия - 86,76% и Молдова -80%. Най-много отговори „Не" са дали българите в Сеул, Южна Корея - 77,78% и Копенхаген, Дания - 76%.

Българите в Съединените щати гласуваха в четири секции, разположени във Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго. Поради часовата разлика, гласуването последно приключи в Лос Анджелис тази сутрин, в 5.00 часа българско време.

Изключително слаба активност регистрират при гласуването в САЩ. В Ню Йорк 81 гласоподаватели отидоха до избирателните секции. Във Вашингтон 50 души заявиха своята позиция, в Лос Анжделис упражниха правото си на глас едва 31.

В Чикаго, където живеят между 150 и 200 хиляди българи бяха подадени 54 заявления за откриване на секция, но в крайна сметка гласуваха едва 33 души.