Удовлетворен съм от високата активност на моите съграждани и на съседните общини в националния референдум.

Това заяви в Плевен Петър Дулев - кмет на община Белене, цитиран от БТА.

Той посочи, че окончателните резултати, обобщени от всички 16 секции в общината, показват, че са гласували почти всички жители, имащи право на вот.
В избирателните списъци има над 1500 души, които живеят в други градове в страната и чужбина и това всъщност намалява процента на активността, поясни Дулев.

По данни от протоколите от гласуването от 9 366 гласоподаватели са упражнили правото си 5 465, което е 58.35 на сто, посочи той. От гласувалите 5 034 души са заявили, че са за развитието на ядрената енергетика, което е 92 на сто - само 382-ма са гласували с "не" - 7 на сто, добави Дулев.

По думите му голямата част от населението на Белене и съседните общини са били активни на референдума и са гласували с "да", защото са информирани за същността на проекта "АЕЦ-Белене". Много от тези хора са участвали в строителството на площадката, чули са експертното мнение, запознати са с доклада за въздействие върху околната среда, поясни Дулев.

Според него жителите на близката община Свищов, които обикновено са представяни като противници на проекта, имат избирателна активност над 30 на сто, като 55 на сто от гласувалите са казали "да".

В близката община Сеново над 1200 души са гласували с "да", а 300 - с "не".
В община Никопол от гласувалите 39.14 на сто, близо 82 на сто са за развитието на ядрената енергетика.

Това доказва, че хората от тези общини разтичат да участват в бъдещо строителство, смята кметът на Белене. Той заяви, че общинското ръководство ще обсъди последващите си действия след референдума.