Днешният протест на хората е ясен отговор на тези, които са против развитието на ядрената енергетика.

Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев по време на общото заседание на Националния съвет и Общопартийната контролна комисия на партията.

Той коментира, че хората са отчаяни, докарани до просешка тояга и не могат да си платят сметките за ток и отопление.

Това е пряко свързано с референдума, а какъв по-добър отговор на тези, които са против ядрената енергетиката, заяви Станишев.

"Мисля, че БСП показа с референдума, че сме партия, която може да бъде инструмент на гражданското общество, референдумът показа, че е живо гражданското общество", заяви лидерът на червената партия.

Имаме основание да кажем, че с референдума сме постигнали сериозен политически успех и е едновременно с това лична загуба за премиера Бойко Борисов, поясни Станишев.

Той призова членовете на НС да излязат от залата на заседанието и да видят какво се случва в страната днес и посочи, че това са протестите на отчаяните хора, които не могат да си платят сметките за ток и парно.

"Днес хората протестират спонтанно. Тежкото им положение е пряк резултат от управлението на Бойко Борисов", подчерта соцлидерът.

„Това, че хората протестират за сметките за ток, е пряко свързано с референдума", отбеляза Станишев и попита колко щеше да струва тока, ако го нямаше "Козлодуй" днес.
„Белене е национална кауза. Ще изпълняваме волята на тези, които гласуваха на референдума - за да покажем, че сме последователни и за да окуражаваме участието в национални допитвания", каза лидерът на БСП. Според него референдумът е показал, че след 4 години усилия да бъде унищожено, гражданското общество е живо.

Станишев напомни, че цялата машина на държавата беше включена срещу референдума - с лъжи и манипулации. Въпреки това ГЕРБ не постигнаха целта си - да провалят референдума и да обърнат обществените нагласи.

Според него на референдума са излезли активните граждани, независимо, че други са били демотивирани и объркани. "На тези последните трябва да кажем - неучастието е най-добрият начин някой друг да ръководи твоя живот", посочи Станишев.

Лидерът на БСП коментира и поведение на Бойко Борисов преди референдума, което по думите му говорело: Каквото и да стане аз ще си правя своето. Дори само заради това има повод той да си ходи, посочи Станишев. "Такова антидържавно, безотговорно поведение не е имало никога", заяви лидерът на БСП.

По думите му хората, които днес са на власт се интересуват само от едно - как да стоят във властта, да развиват схеми в личен интерес, да се обогатяват лично, да съсипват държавността.

"Но те не постигнаха своята цел на референдума - да го провалят", подчерта лидерът на социалистите и заяви, че с поглед към предстоящите избори има да се свърши огромна работа, за да могат хората да видят смисъла в демокрацията.

Резултатите от референдума създават добри условия за БСП да постигне прелом в управлението на страната. От нашите усилия, последователност и воля зависи дали това ще бъде направено в максимално висока степен на парламентарните избори, заяви от своя страна заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов.

Той отчете, че БСП е постигнала в основни линии своите политически цели, тъй като отговорилите с "да" са над 60 процента от гласувалите.

По думите му сред тях най-висок е делът именно на членовете и симпатизантите на БСП. "Идва времето, в което БСП трябва да предложи радикална промяна на сегашното управление с конкретни ангажименти. По този начин можем да оползотворим съществуващите резерви и да увеличим подкрепата на предстоящите избори", заяви Янаки Стоилов.

Това е първата косвена национална политическа загуба на ГЕРБ и референдумът е бил наказателен вот към управляващата партия и нейните висши представители, посочи още той.

По думите му БСП има допълнителни възможности и резерви, които може да използва в хода на предизборната кампания тази година. Стоилов смята и че съществуват условия за нови политически партии, които да търсят пространство за реализация.

"БСП категорично ще отстоява пряката демокрация. Референдумът приключи, но е важна стъпка в началото на политическата година преди изборите. Неговите резултати дават гаранция за постигане на прелом на предстоящия парламентарен вот", подчерта зам.-председателят на БСП.