В националния референдум са гласували 1 405 463 гласоподаватели, представляващи 20,22 на сто от гражданите с избирателни права.

Това гласи решението на Централната избирателна комисия за обявяване на резултатите от гласуването в националния референдум на 27 януари 2013 г. с въпрос "Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала".

С отговор "да" са гласували 851 757 граждани, което е повече от половината от броя на участвалите в националния референдум, посочват още от ЦИК.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че след второто независимо преброяване резултатите от вота остават същите - 60,66% са отговорилите с „Да" на въпроса "Да се развива ли ядрената енергетика в България с изграждането на нова ядрена централа".
37,93% са гласувалите на националния референдум, които са отговорили с „Не".

Решението е на база обобщените данни от гласуването в цялата страна, включително в дипломатическите и консулските представителства на България.

Гражданите с избирателни права в националния референдум са 6 950 900. Броят на участвалите в гласуването в националния референдум - 1 405 463, е по-малък от броя на участвалите в последните избори за народни представители на 5 юли 2009 г. гласоподаватели, който е 4 345 450.

След влизане в сила на днешното Решение /нр. 148-НР/ на ЦИК то следва да бъде изпратено на Народното събрание.

Решението подлежи на обжалване в седемдневен срок от обявяването му пред Върховния административен съд, съобщават от ЦИК.