150 лева за мегават час ще е цената на тока от АЕЦ „Белене". Това коментира в кулоарите на НС Диан Червенкондев от ГЕРБ.

По думите му от първоначалната цена от над 4 милиарда евро до цената, обявена от руснаците при управлението на ГЕРБ от 6,3 милиарда евро оскъпяването на проекта е 58%. Това означава, че на годишна база оскъпяването е 15%.

Това са предложенията на руската страна, считате ли, че са изгодни, подчерта депутатът.

Нова група от инвеститори проявява интерес към изграждането на АЕЦ "Белене" стана ясно от разпространено съобщение до медите.
Още...

По повод „обявата" на частна компания, която иска да участва в АЕЦ „Белене" и обявен германски телефонен номер, Диан Червенкондев коментира: „Това ми звучи като предложение за женитба, съвсем несериозно - не знаете кой ви чака и какво от другата страна". Нека бъдем сериозни, това е най-големият проект в България и трябва да подходим отговорно - да се видят всички параметри, смята Диан Червенкондев.

По отношение на строежа на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй", депутатът обясни, че проектната компания вече е учредена. Рискът за България ще се носи от една малка компания, казва се „АЕЦ Козлодуй нови мощности" с определен капитал, подчерта той.

Подадени са вече документите за лицензиране на площадката. Ако получи положително становище от АЯР и ЕК, ще се търси инвеститор. Червенкоднев е убеден, че такъв ще се намери, защото параметрите на сделката са много по-изгодни.

Не на всяка цена, поясни обаче Диан Червенкондев.

Оказа се, че резултатът от референдума все още не е постъпил в НС. Разглеждането му в пленарна зала ще стане възможно най-скоро, след като ЦИК входира резултатите в НС, стана ясно от коментара на депутата.

Според Диан Червенкондев референдумът и резултатите от него не бива да се политизират. Той поясни, че референдум за тютюнопушенето е далече по-смислен. Много ми е интересно тогава как политическите партии ще се разграничат, заяви депутатът.

По-рано в ефира на БНТ изпълнителният директор на Козлодуй Валентин Николов заяви, че България не може да се лиши от ядрена енергетика. Той коментира, че ядреният референдум е показал, че обществото има резерви към изграждането на атомна централа в Белене, но не и към изграждането на нови мощности в Козлодуй.

Той обясни, че заради по-евтината енергия, произвеждана в първата ни атомна централа, цената на тока е скочила с 13 %, а не със 17%, както е прогнозирала ДКЕВР.

"Имаме нужда от нов реактор в Козлодуй и то във времевия период, в който той ще бъде изграден, тоест рано или късно V и VI блок трябва да бъдат изведени от експлоатация. Именно те трябва да бъдат заменени с нови мощности - към 2022, 2023-25 година, ако започне да работи VII реактор в Козлодуй, то той ще бъде този, който ще замени двата блока, впоследствие ще изградим VIII блок", посочи Николов.