Процедурни нерви за пореден път избиха в комисията в НС за АЕЦ „Белене".

От ГЕРБ се оплакаха още в началото на заседанието, че бившите шефове на НЕК не уважават за пореден път заседанието на комисията. Оказа се, че те са били поканени на днешното заседание, но пак не дойдоха. Председателят на комисията Диан Червенкондев изтъкна, че явно ще са необходими промени в правилника за дейността на НС като се даде възможност за принудително привикване на отговорни лица за заседанията.

Румен Овчаров пък внесе писмо до комисията „Белене" от граждани срещу решението на кабинета за спиране на строежа на втората АЕЦ. Овчаров поиска също така на комисията да бъдат предоставени всички стенограми от разговорите между руската страна и Бойко Борисов, Симеон Дянков и Делян Добрев. Социалистът поиска изслушване в комисията на бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев, както и всички бивши енергийни министри.

ГЕРБ и БСП се заядоха и за референдума. Герберът Станислав Иванов припомни на червените, че от подписката за иницииране на всенародното допитване „изскочили" мъртъвци.
Да не ви напомням на референдума пък вие колко гласа получихте, отговори му червеният депутат Петър Димитров. Ама вчера Първанов ви го каза, репликира Станислав Иванов.

Днес парламентарната комисия, ангажирана да нищи проекта за втора атомна централа, разгледа за пореден път доклада на АДФИ за извършена финансова инспекция на НЕК по повод мостовото финансиране от БНП „Париба С.А." и констатациите за процедурни нарушения на договора за мостово финансиране.

Още преди да започне с доклада си шефката на АДФИ Теменужка Петкова, Румен Овчаров поиска да й зададе 8 въпроса. Диан Червенкондев обаче не му разреши. Циркът продължава, въздъхна Петър Димитров.

Теменужка Петкова, която има най-дейно участие в последните заседания на комисията посочи, че нарушения са констатирани в редица процедури - има нарушения с методиката, с документацията за участие, обществените поръчки и при избора на банка. Париба не е представила още в началния етап задължително изискуем документ в подобни процедури за мостово финансиране. Според Теменужка Петкова е достатъчно условие банката да бъде отстранена от проекта. След като банката печели договора в последствие се изменят условията на обществената поръчка - оказва се, че кредитът от мостово финансиране се превръща в кредит за текущи разходи. Променена е целта на кредита и от тук нататък идват всички беди по отношение на НЕК, категорична бе шефката на АДФИ. Според нея именно заради този кредит и затова, че е сменено предназначението му, финансовото състояние на НЕК се влошава. Петкова бе категорична, че по неясни причини, еднолично ръководството на НЕК променя целта на кредита от Париба.

Социалистите категорично не се съгласиха със становището на инспекцията, подчертавайки, че фактите за проекта АЕЦ „Белене" се елементаризират. Говорим си като малки деца от дом със специални потребности, оплака се Петър Димитров.

Синият депутат Мартин Димитров, който не е член на комисията, възропта, че от опозицията никой друг народен представител не може да вземе думата. Какъв си ти бе, ти не си член на комисията, отговори му Румен Овчаров.

Изкарвате Париба терористи и малоумници, обърна се той към Теменужка Петкова. Пълен абсурд е, че кредитът става за текущи разходи, отговори му шефката на АДФИ.

Според Петър Димитров явно има неразбиране по темата за кредитите и поиска да бъдат извикани експерти, които да обяснят видовете кредитиране.
От ГЕРБ пък констатираха, че законът за обществени поръчки е тесен за мащабите на опозицията и затова тройната коалиция сключила договора за кредитиране на АЕЦ „Белене" по нейни си процедури.