Референдумът показа, че доверието в непоследователната и безотговорна политика на ГЕРБ е катастрофално намаляло, показа и че БСП не може нито да очертае важните за обществото проблеми, нито че тази партия има авторитет.
Това коментира Меглена Кунева по време на брифинг на партията „България на гражданите".

Тя подчерта, че позицията на нейната партия е категорична, че този референдум е нечестен и ненужен. Тя изтъкна, че лъжата трябва да се бойкотира. Референдумът, по думите й, е голяма опашата лъжа. Кунева каза, че е изненадана от липсата на вкус и всякаква критичност към ситуацията от страна на БСП и ГЕРБ.

Позицията на „България на гражданите" за този референдум не означава, че партията е против референдумите въобще.
Даниел Вълчев от Националния съвет обяви, че още в първия работен ден на следващото народно събрание парламентарната група на „Движение България на гражданите" ще инициира сериозни промени в законодателството относно инициирането, провеждането и правните последици на референдумите. От партията ще инициират и национален референдум за Велико народно събрание за промени в Конституцията.

Необходимо е да има гаранции, че онзи, който упражнява власт, носи отговорност", подчерта Вълчев. „За повече от 20 години мнозинството българи се убедиха, че сегашният конституционен модел не дава гаранции за това", добави Вълчев.

От „България на гражданите:" упрекнаха БСП и ГЕРБ, че се самообявиха за победители, на основание на това, че другият е претърпял поражение. Според прочита на партията на Кунева на резултатите от референдума едва 7-8% от избирателите са се вслушали в призивите на г-н Борисов за „тройно „Не" и едва 12% от българите са се вслушали в призивите на г-н Станишев да гласуват с „Да".

„България на гражданите" разглежда ядрената енергетика като възможен и важен елемент от енергийното развитие на страната. От партията са категорични, че за да започне нов проект за ядрена мощност трябва да бъдат изпълнени три условия: да има 100%-ви гаранции за безопасност; да има пълна яснота относно инвеститорите, окончателната цена и ангажиментите на българската държава; да има безусловна подкрепа от страна на европейските и евроатлантическите партньори на България.