След като в началото на деня датата 9 септември скара депутатите в парламента, разделението продължи с две чествания, започнали в един и същи час, на две различни места в София. Те видяха събитието през коренно различни гледни точки.

Докато събралите се пред параклиса до НДК отдаваха почит пред паметта на жертвите на комунизма, стотици симпатизанти на лявата идея поднесяха цветя и венци на "Братската могила" в Борисовата градина.

Поклонението в памет на жертвите на режима събра десетки репресирани. Участие в него взеха и привърженици на ДСБ и СДС, които по-рано поканиха всички желаещи да присъстват на събитието с призива „да помним жертвите и никога няма да допуснем реставрация на тоталитаризма в България".

Един от поклонилите се пред параклиса - Божидар Димитров, коментира пред БиТиВи, че днешната дата е начало на жестоки репресии. Той припомни многото хора, съдени и убити без присъда по време на режима.

Димитров изтъкна, че сега, години след рухването му, продължаваме да сме разединени, вместо да се обединим в оценката си за станалото.

В същия час, в който се почетоха жертвите на комунизма, Софийската градска организация на БСП съвместно с централното ръководство на Българския антифашистки съюз поднесе цветя в Борисовата градина.

На възпоменателния митинг присъстваха депутати и общински съветници от БСП. С едноминутно мълчание бе почетена 67-годишнина от 9 септември 1944г. Съвременната история на България е сравнително кратка, но много бурна, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев пред събралото се множество. По думите му 9 септември оставя ярък отпечатък в развитието на България.

В стотици български семейства се празнува 9 септември като повратна дата, подчерта Станишев. Това е епохално и светло събитие, допълни той. По думите му 9 септември идва като отговор на срама от участието на България във Втората световна война.

Нямаме основание да се срамуваме от 9 септември, изтъкна бившият премиер. Соцлидерът не пропусна да нахъса електората за предстоящите избори на 23 октомври. Тези избори са важни за развитието на страната, категоричен бе той.

Кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин, Станишев определи като изграден държавник. Целта на левицата за местния вот по думите му е българската община да стане социална.

Словото си за 9 септември Станишев завърши видимо развълнуван и със сълзи на очи, защото за него 9 септември е личен празник, тъй като, ако не е била тази дата е нямало да го има неговият баща за чиято глава са давали 50 хиляди лева.

Искам да променим София, за да променим България, това изтъкна от своя страна Георги Кадиев, кандидат кмет на левицата за София. Нищо друго освен победа не е достатъчно, заяви той. Нека се отнасяме към тези избори като бой последен.

Дайте ми вашата сила и амбиции, а аз ще ви дам победата в София, заяви още той. Ще направим София червена, а след това България различна, убеден бе червеният политик.

Тържествата пред Братската могила продължиха с песните на Грета Ганчева.