Смятам, че на следващия ден след президентските и местни избори ще е очевидно, че ще има извънредни, неотложни и спешни парламентарни избори. Надявам се, да не кажа, че съм сигурен, че те ще бъдат за Велико народно събрание.

Това заяви Алексей Петров след националното съвещание на Съюза за стопанска инициатива, което се проведе в Парк Хотел Москва.

Петров, който е изпълнителен директор на съюза, изрази своето убеждение, че премиерът Бойко Борисов изчаква последния момент, за да се кандидатира за президентския пост.

ССИ поиска оставката на министър-председателя, а Петров обясни, че това се прави, „за да го подсетим да се оттегли, без лошо чувство и да остави експертите Трайков и Дянков да стартират реформи." По думите тогава, ако българският народ му е простил, той ще може да се кандидатира за президент.

Петров изтъкна, че първопричината за настоящата обстановка е тежката социално-икономическа криза, която е следствие с установена причина - невежеството и некомпетентността на Бойко Борисов.

Не влагам нищо лично в тази позиция, увери бившата барета. По думите му правителството на ГЕРБ е поставило малкия и средния бизнес в ситуация на геноцид. Петров припомни, че е призовал премиера Борисов още в края на 2009 година да свали лихвите и да смени модела на сигурност.

Икономиката ни се намира в кошмарен водовъртеж, в който ни предстои да потънем, ако не направим възможното - да оттеглим невежеството и некомпетентността на фактора, обясни още Петров.

По думите му никой не проявява чуваемост към призивите да се смени механизма на европейско финансиране: „Г-н Борисов успя за две години да обезсмисли 20-годишното усилие на българите за гражданско общество и установяване на пазарна икономика."

Според Алексей Петров още от първия ден на своето управление министър-председателят се е заел с предизборната си кампания за президент. Той посочи, че по тази причина Борисов е похарчил резерва в публичните разходи.

Бившият съветник на ДАНС изтъкна, че не са предприети реформи в нито един сектор и не се е обърнало внимание на нито една антикризисна мярка, предложена от синдикати и работодатели.

По думите му Борисов е поел държавата в изключително по-добра изходна позиция в сравнение с лидерите на други европейски страни: Вярно е, че той можеше да поеме ръководството и в по-добра ситуация с още няколко милиарда лева в държавния резерв, но уверявам ви, че познавайки го от 27 години съм сигурен, че щеше да похарчи за рейтинга си и тези милиарди."

Петров подчерта, че ГЕРБ са дошли на власт с обещанието да се борят срещу криминалните лица от 20-годишния преход, но правителството е привлякло на своя страна и организираната престъпност. „Няма по-голямо престъпление от това да отклоняваш между 40 и 50 милиона лева седмично от бюджета, или годишно - повече от 2 милиарда лева, които са достатъчни, за да се стартират реформи във всички сектори и да се увеличат пенсиите," категоричен е още Петров.

По думите му контрабандата е образувала огромна дупка в бюджета и то под ръководството на Борисов.

Според него вътрешният министър Цветан Цветанов не е инструмент на премиера, а просто аксесоар и доказателство за това е, че за две години не е идентифицирана нито една организирана престъпна група, която се занимава с контрабанда. Това от своя страна означава покровителство на МВР върху тези канали и че тя се ръководи от управляващите.

Петров обясни, че всичко това е довело България до следващата фаза - на политическа изолация от другите европейски страни. По думите му страната ни става заплаха за европейските партньори с контрабандата на цигари, оръжие, хора и това се доказва от докладите на Европол.

Репресията срещу мен е най-малкият проблем на държавата, заяви още той.

Петров посочи, че управлението на ГЕРБ с еднолично управление и крайна индивидуалност е довело българският народ до крайно отчаяние.

Можехме да сформираме най-малко 50 алтернативни кабинета. Дори помощният персонал (на ССИ, б.ред.) беше по-компетентен от Бойко Борисов, увери Петров.

На въпрос дали ССИ има кондицията да се бори с проблемите той призова медиите да се погрижат за кондицията на премиера и допълни: „Бойко Борисов не е имал кондиция нито преди, нито сега, нито в каратето."

На съвещанието от ССИ са решили във връзка със създалата се ситуация на икономическа катастрофа от съюза да организират протестни действия. Те предвиждат да блокират граничните пунктове и първокласните пътища. Блокадата ще символизира настояването за спирането на контрабандата, дирижирана от управляващите.