Поздрав и извинение от военния министър Аню Ангелов получиха българските Сухопътни войски по случай техния празник - 19 ноември. Извинението на министъра е във връзка с изключително трудното за него решение да отмени заповедта за допълнителното материално стимулиране.

Във връзка с честването 126 години от битката при Сливница военният министър изтъкна, че предвиденият за следващата година бюджет е намален с 10 млн. лв. По думите му това намаление няма да окаже сериозно влияние, тъй като е компенсирано с бюджета за 2011 г.

„Проблемът идва от едни 10% от стойността на бюджета за 2012-та, които са автоматически изгубени, заради финансова схема с френска банка-посредник при сделката за хеликоптерите", поясни Ангелов.

По думите му той е трябвало да вземе решение или да се откаже от допълнителните обезщетения при пенсиониране, или да се повиши подсигуряването на военните сили с гориво, както и повишаване на разходите за оперативна готовност и поддръжка.

„Трябваше да реша дали да поема удара върху моя и на Военното министерство имидж и авторитет или да се задоволя с мълчание", каза още военният министър.
Той допълни, че са били принудени да отстъпят и от стажа за пенсиониране, но според него, когато се водят тежки преговори, каквито са тези с финансовото министерство, всички страни трябва да правят отстъпки.

Ангелов се похвали, че са успели да извоюват повишаване на пределната възраст за служба в различните формирования.

Иначе военният министър изтъкна, че Сухопътните войски винаги са били гръбнакът на българските въоръжени сили и изпълняват най-трудните мисии. Той добави още, че през 2012 г. предстои голяма реорганизация на сухопътните войски.

По думите на генерал-майор Стефан Василев, който е командир на Сухопътните войски, тази трансфорамация до края на 2012 г. ще направи Сухопътните войски 53% от Българската армия.

По време на тържеството в Театъра на българската армия ген. Василев изтъкна значението на битката при Сливница, където българските войски са защитили Съединението и ясно са показали, че България вече сама ще решава бъдещето си на свободна страна.

Поздравления по случай празника бяха изпратени от президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов и от премиера Бойко Борисов.
В поздравителния адрес Първанов изтъква националните и колективни отговорности на българските военни в задграничните мисии. Пожелава им здраве, професионални успехи и изразява надежда те да продължават да бъдат надежден гарант за суверенитета на България. Министър-председателят от своя страна им желае лично щастие и спокойствие в семейството.