България е удовлетворена от постигнатото споразумение между правителствата на САЩ и Турция за разполагане на турска територия на елементи от системата за противоракетна отбрана (ПРО).

Това се казва в съвместно изявление на министрите на външните работи и отбраната, Николай Младенов и Аню Ангелов.

„Както нееднократно съм заявявал, нашият приоритет е цялата територия на България да е защитена от евентуална ракетна атака. Удовлетворени сме, че с решението за инсталиране на радарна установка в Турция този въпрос се решава практически", подчертава министър Младенов. Той отбеляза, че изграждането на ПРО е стратегически проект за колективно посрещане на един от най-сериозните рискове за сигурността през 21 век.

Разполагането на елемент от противоракетната отбрана в Турция ще засили отбранителния потенциал на НАТО и ще има пряко отражение върху гарантирането на националната сигурност на България, коментира от своя страна министърът на отбраната Аню Ангелов.

ПРО е и ще бъде една от основните мисии на НАТО. Чрез нея ще се осигури адекватна защита на територията и на населението на страните-членки от балистични ракети, в съответствие с основополагащите принципи на еднаквата и неделима сигурност и на солидарността в Алианса, допълва Ангелов.

Според информация на The Wall Street Journal радарната установка (Х-BAND) e за ранно предупреждение в рамките на противоракетния щит на НАТО.

Турските власти все още не казват къде точно ще бъде разположен, но се смята, че радарът ще бъде изграден в Югоизточна Турция, така че да има възможност да покрие територия с радиус от няколко хиляди километра на изток. Като най-вече се следи територията на Иран.

Решението за единна противоракетна система беше прието на срещата на НАТО в Лисабон през 2010 г.