Българите в чужбина осъществяват активна регистрация, няма предварителни списъци. Това заяви пред Bulgaria ON AIR членът на Обществения съвет към ЦИК Стефан Манов.

Той посочи, че засега са подадени 88 000 заявления, но от предходни избори е известно, че гласуват 2-3 пъти повече българи, които се дописват в деня на вота.

Припомняме, вчера беше последният ден, в който българите в чужбина можеха да подават заявления за гласуване на 4 април. До 25 февруари бяха подадени близо 49 000 електронни заявления за гласуване. Най-много са изпратени от Турция, Великобритания и Испания.

Манов обясни, че с тези заявления сънародниците ни зад граница са посочили 525 места, на които следва да има секция за гласуване, което е историческа цифра. Никога досега не е имало подобно желание за гласуване на избори.

Според него всички усещаме огромния залог, който имат тези избори.

Манев заяви, че въпреки много високата активност, има огромен проблем за реализирането на условия за вота в САЩ, Турция и Великобритания.

"Има дискриминационна граница от 35 секции, независимо колко българи живеят там. В момента във Великобритания - ако беше член на ЕС - трябваше да има 87 секции", поясни той.

По негови думи това е предизвестена изборна катастрофа.

"Това го повтаряме от 2016 г., когато беше въведено. Не само, че сме в епидемия, но във Великобритания мерките са са изключително строги. Когато една страна има желание, чуждите държави не създават пречки за вота. Пречката е при самите нас", отбеляза Манев.

Той бе категоричен, че избори в пандемия са възможни, тъй като мерките в разписаните протоколи дават абсолютна надеждност. Рискът не бил по-голям от пазаруването в магазина. Машините според него са по-добър начин, защото се дезинфекцира със спирт и няма влизане в затворена стаичка.

Българите в Германия гласуват в рекорден брой секции

Българите в Германия гласуват в рекорден брой секции

Страната разреши сънародниците ни да гласуват и в град Фрайзен