След разпадането на левицата реалното противопоставяне на президентските избори ще бъде между ГЕРБ и реформаторската десница.

Това е мнението на лидерът на ДСБ Радан Кънев, цитиран от БНР. По думите му предстоящите президентски избори ще бъдат неочаквано сериозно предизвикателство с ясното противопоставяне между позициите на ГЕРБ и реформаторския блок.

Като аргумент за това Радан Кънев посочи вчерашното изявление на премиера, че българският национален интерес не може да бъде защитен в рамките на ЕС, но може да бъде защитен в рамките на двустранни отношения с Турция, с която трябва да се поддържат добри съседски отношения.

Това е антиевропейска и антибългарска позиция, категоричен е Кънев.

„На тези президентски избори ние ще влезнем с много ясна разлика в позициите – ГЕРБ и Реформаторски блок. Ние сме за обща европейска политика, а ГЕРБ очевидно за двустранни договорки с авторитарните режими в Москва и Анкара”, коментира синият лидер.

До вторник Реформаторският блок ще обяви своя кандидат за президент, още обяви в Бургас Кънев. Като ясно кандидати за президент той посочи Гроздан Караджов и Трайчо Трайков.

Българските граждани искат кандидат с опозиционен профил, който да бъде коректив, подчерта още Радан Кънев.