Данните на МВР показват, че към момента са станали 2482 тежки катастрофи със 144 загинали души. Спрямо миналата година загиналите са 46 по-малко и това е благодарение на всички нас - няма ляво, няма дясно. Това заяви Димитър Мичев, началник на отдел "Пътна полиция" в Главна дирекция "Национална полиция" на дискусия в БТА, посветена на безопасността на движението по пътищата, с която стартира нов етап от проекта "Карай умно - стигни жив!", организирана от "24 часа".

Статистиката показва, че има намаление на броя на ранените в катастрофи. В 21 ОДВМР се отчита намаление на загиналите, като само в няколко областни дирекции - Пловдив, Монтана, Добрич, Силистра, Хасково има леко увеличение. На автомагистралите са загинали трима души, на първокласни пътища загиналите са 28, на втори клас - 26. На третокласните пътища - при 14.94% от случаите катастрофите са по-вина на водачите.

В периодите 12.00 - 13.00 ч и 16.00 - 17.00 ч. са най-много настъпилите катастрофи.

Мичев добави, че са закупени 150 уреда за установяване на алкохол и наркотици в кръвта. До края на годината ще бъдат закупени още 274 уреда. От 4 август 2023 г. от влизането в сила на мярката за отнемане на автомобил на пияни и дрогирани шофьори, СДВР наблюдава 20 загинали по-малко. Отнемането на автомобила дава голям превантивен ефект, смята Димитър Мичев. Предварителната оценка на СДВР е и, че ограничение на скоростта за младите шофьори би имала ефект.

С 27% намаляват жертвите на катастрофи

С 27% намаляват жертвите на катастрофи

Институтът за пътна безопасност очаква драстичен ръст без нужните мерки

Борислав Муеров, изпълнителен директор на агенция "Автомобилна администрация" добави, че институциите се стремят с промени в наредбите, касаещи автошколите, да се постигне най-доброто обучение на новите шофьори. Според него винаги могат да се намерят вратички, които да опорочат всяка една инициатива, но е убеден, че иновациите ще дадат много добър ефект.

Росен Рапчев, главен експерт в Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" заяви, че пътните инциденти са случайни събития. "Никой не е тръгнал на пътя, за да стане убиец", заяви той. След тези думи на Рапчев от сдружение "Ангели на пътя" демонстративно напуснаха дискусията.

Димитър Неделков, заместник-министър на транспорта, посочи, че правилата са добри, има ги, няма идеални закони, но въпросът е как да накараме шофьорите да ги спазват. Той не иска да се търси къде и какво не е написано в Закона за движение по пътищата, къде е пропусната запетаята, за да може точно това да не се спазва. Недялков призова още шофьорите да не саботират полицията и да не заобикалят правилата.

Гвоздейков: Обществото, а не наказанията може да спре джигитите

Гвоздейков: Обществото, а не наказанията може да спре джигитите

Все пак мерки - до 4 пъти явяване на изпит за шест месеца