СДС настоява премиерът Бойко Борисов да се извини на българските граждани за казаното от него, че българите са като кучета и трябва да бъдат държани изкъсо.

Това обяви Ваньо Шарков след заседанието на СДС и уточни, че сините не искат Борисов да им отговаря на призива, а настояват просто да се извини на българските граждани и даже посочи кога и как - на заседанието на Министерския съвет утре.

Според СДС това изказване на премиера е поредна порция обиди към българската нация. Шарков припомни, че преди две години българите бяха наречени лош материал, а преди година бяха наречени шибан народ (от проф. Божидар Димитров).

Сега всички са наречени кучета, които трябва да се държат изкъсо. Такива определения са обидни и крайно недопустими, а това, че представители на властта и министър председателят го позволяват е признак на ниска култура, надменно поведение и самозабравяне, коментира Шарков.

„За нас е разбираемо, че премиерът примира от удоволствие и желание да бъде обграден от такива, които доволно въртят опашки, защото са добре нахранени, щастливо скимтят, но българските граждани са горди и достойни независимо кой ги управлява", добави Шарков.

Той съобщи още, че във връзка с излезналите консултантски договори на депутати, бивши зам.- кметове и след това членове на министерския съвет, СДС ще внесе предложение за промени в парламентарния правилник.

С тези промени депутатите ще бъдат задължени при сключване на консултантски или други договори за доходи извън получаваните като депутати, да ги предоставят в тримесечен срок на ръководството на парламента и да добият публичност при запазване на фирмената тайна.

„Искаме да има предварителен контрол и доходите да бъдат ясни", категоричен е Шарков.
Кандидатът на сините за президент Румен Христов призова от своя страна президентът Първанов да свика Консултативен съвет за национална сигурност по въпроса за включването на България в пакта Евро +. Според Христов Първанов отдавна е трябвало да направи това.

Ангажирането на България с Евро + според Христов гарантира на страната следващите 20 години да си запази позицията, която сега има по бедност в ЕС.
Той изтъкна, че участието ни във европейския стабилизационен механизъм предполага заплащане на първа вноска от 350 млн. и 6,1 млрд. за целия период плюс хармонизация на данъците.

Ако Бойко Борисов е казал, че няма да приемем данъчна хармонизация, мога само да му кажа конграчулейшън, добави Христов.

Според Христов безусловното съгласие на България за включване в Евро + е грешка. Освен че не можем да си позволим заплащането на вноските, хармонизацията на данъчните ставки обричат България на бавен икономически растеж, изтъкна той.

Според него, ако това стане, страната ни, която сега е на предпоследно място по дълг към БВП, ще излезе на първо място.

С други думи ще се получи, че болен здрав носи, защото богатите ще плащат по-малко от бедните", предупреди Христов.
Според него при предстоящата ратификация на промяната в Лисабонския договор трябва да заявим, че не можем да участваме.