Действащи магистрати от 5 европейски държави ще правят анализ на някои от знаковите дела, за които традиционно Европейската комисия (ЕК) пише в годишните си доклади.

Още през следващата седмица експертите пристигат у нас, а прогнозата на правосъдния министър Диана Ковачева, цитирана от БНР, е, че до есента ще са готови с изводите си за ниската ефективност на съдебната ни система по така наречените дела с висок обществен интерес.

Едно от делата, които ще бъдат наблюдавани е това срещу Братя Галеви, по което има влязла в сила осъдителна присъда, но тя не е изпълнена заради „изчезването" на Ангел Христов и Пламен Галев.

Друг процес, който ще попадне под наблюдение е този срещу Марио Николов, т.нар. дело "Сапард", където има осъдителна присъда на първа инстанция, но вече две години делото не може да започне в Апелативния съд.

Делото срещу бившия шеф на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев, което е с влязла в сила оправдателна присъда също ще бъде анализирано. Ще бъдат наблюдавани делото срещу братя Маргини, което също е с влязла в сила оправдателна присъда, и т.нар. дело "Софийски имоти".

По думите на правосъдния министър магистратите, които ще дойдат в България са от Германия, Холандия, Италия, Испания и Франция.

Делата сме посочили ние и част от тях съвпадат с делата, които традиционно наблюдава ЕК и се очаква да анализира и в доклада, който очакваме в средата на следващата седмица, според информацията на министър Диана Ковачева.

По думите й анализът на експертите, както и анализът в доклада ще бъде повод през есента да се направи изобщо анализ на действието на механизма за наблюдение. Тя добави, че засега той има ефект, но трябва да се прецени дали трябва да продължи да съществува в същия вид.

Ковачева коментира в тази връзка, че през 2013 година се очаква да влезе общ мониторингов механизъм за целия ЕС по темата корупция и ако настоящият за България и Румъния се запази - това означава, че България ще бъде наблюдавана два пъти.