Ако парламентарните избори бяха днес, управлението на страната щеше да е сложно, заяви премиерът Станишев на пресконференцията в НДК.

Макар с уговорката, че днешните резултати не могат механично да се пренесат за изборите за НС, премиерът изтъкна, че ще трябват най-малко три партии за следващото управление.

В същото време Станишев подчерта, че БСП е преживяла много колизии и не се страхува да бъде в опозиция.

Бяхме в опозиция 8 години и то при много тежкото управление на Иван Костов, който искаше да унищожи левицата, да я натика в ъгъла, коментира червеният лидер.

По думите му много граждани не са припознали в ГЕРБ алтернатива на управлението. 4 години ГЕРБ водят крайно негативна кампания срещу БСП, посочи Сергей Станишев. Според него много депутати на ГЕРБ в ЕП не са подкрепили предложения на тройната коалиция, което според него е дало отражение и върху цялостната визия на България в ЕС.

Ако предизборната кампания беше с поне още 1 седмица по-дълга, резултатите на БСП щяха да са по-добри, прогнозира премиерът. Набираме бавно, но сме постигнали добра инерция, посочи Станишев.

Създаването на служебно правителство носи сериозен риск, категоричен е премиерът.

Лидерът на БСП Сергей Станишев поздрави победителя в изборите ГЕРБ и подчерта, че очакван ангажимент към всички български евродепутати е да защитават интересите на страната. Станишев изтъкна и представянето на коалиционните партньори и изтъкна: „Управляващата коалиция като цяло се представи достатъчно добре".

По думите на Станишев стана ясно, че независимо, че ГЕРБ твърди, че са единствена алтернатива на управляващата коалиция, те получиха резултат по-нисък от този на тройната коалиция, дори заедно със „Синята коалиция". Станишев предупреди, че изборните резултати подсказват, че много трудно би се съставило силно работещо правителство, което да продължи реформите.

Той предупреди още, че най-лошият сценарий за България би бил безвластие. Според Станишев все по-ясно става, че ГЕРБ и „Синята коалиция" ще бъдат в коалиция. Какво ще донесе тази коалиция, също става ясно - реваншизъм, добави лидерът на БСП.

По въпроса за коалиране на левицата с ГЕРБ, Станишев заяви, че БСП, „Коалиция за България" и той не биха участвали в коалиция, която смятат, че е вредна за страната.

Станишев подчерта, че трябва да се повишават доходите и че трябва да се запази финансовата стабилност на страната. По думите му, няма по-важна задача от това да се защити страната в условия на финансова и икономическа криза. Той изтъкна плана на „Коалиция за България" за гарантиране на доходите, подкрепа на икономиката и възрастните хора.

Водачът на листата на „Коалиция за България" Ивайло Калфин обяви благородно състезание на всички спечелили депутатски места в Европарламента - кой повече ще свърши за българските национални интереси.