Милиционери правят избори. С тези думи от парламентарната трибуна червената депутатка Мая Манолова обобщи първия тур от изборите.

Тя бе категорична, че изборите са провал, най-лошо организираните и зле проведени избори. Според социалистката сме станали свидетели в изборния ден на опашки, тотален хаос в края на изборния ден. Изборите са еманация на управление на ГЕРБ - безхаберие, некомпетентност, полицейщина, изтъкна Мая Манолова и добави: Изборният закон бе направен така, че да обслужва ГЕРБ.

Около 1000 жалби има до ЦИК, близо 150 са подадени до ВАС и всички тези сигнали, по думите на депутатката, засягат нарушения в подготовката и провеждането на изборите.

Манолова алармира за неупражнено право на глас от редица граждани заради неуредици в изборния ден. Също така в изборния ден се видели още безобразно купуване на гласове, индиански нишки, съзнателно създаван хаос.

Алековите герои от изборните баталии са живи и те са в редовете на ГЕРБ, подчерта Манолова и допълни: „Не сме виждали такива купени избори." Затова и социалистите ще искат касиране на изборите.

Днес е денят на строителя, това пък заяви Лютви Местан от ДПС. По думите му ако действително ГЕРБ градили нещо, от ДПС щели да им честитят професионалния празник. Да наречеш неудобство всичко това, за което да се извиниш на третия ден след изборите е проява на политическа наглост, смята Местан.

Хаосът на вота той определи като политическа безотговорност. Според него хиляди граждани не са допуснати да гласуват в изборния ден."Кой и защо бръкна в базата данни на ГРАО," попита той.

Отговорност за лошата организация на изборите и нарушенията при вота, според съпартийците на Ахмед Доган, е на МВР. Затова и те призоваха всички партии да се включат в обща инициатива за сформиране на анкетна комисия за незаконните действия на МВР по организация на изборния процес. Сигнали за нарушено право на вот ще стигне и до Страсбург, предупредиха от ДПС.

Искра Фидосова пък припомни, че изборното законодателство е оценено високо от международни наблюдатели. По думите й през 2007 също е имало забавяне на предаването на изборните книжа. Забавянето сега не било заради лоша организация, а заради сложността на вота.

Груба манипулация е от страна на колегите от БСП и ДПС е внушаването, че изборният кодекс, правителството, изборната манипулация са довели до изборна манипулация, посочи Фидосова. Според нея за пръв път в изборното законодателство се гарантира прозрачност на вота.

Няма нарушение от страна на МВР, категорична бе Искра Фидосова. Тя призна, че действително на този вот лъснали грешки в ГРАО, но според нея тези грешки са още от предишното правителство. Изборният закон се спазва и ще продължи да се спазва, категорична бе Искра Фидосова.