Би било редно в нормална ситуация да поздравя първата двойка с победата, но няма да го направя, защото не е срамно да загубиш, но е срамно да спечелиш по начина, по който ГЕРБ го направи - с купуване , със страх, с натиск, с бой.

Това заяви на влизане в НДК лидерът на БСП Сергей Станишев и се закани: „Няма да ги оставя това да им се размине."

По думите му всъщност властта се е превърнала в престъпна власт на мутрите.

Запитан дали кандидатурата на Калфин е била наистина подходящата, след като той бе „нарочен" от много хора за сянка на Първанов, Станишев отговори: „Ако говорим за сенки, погледнете Плевнелиев - бледа сянка на този, който всъщност ще управлява президентството и това е тъжното. Жалко, че българите ще трябва до дъно да изпием чашата от управлението на ГЕРБ", добави той.

Станишев каза още, че е сигурен, че след две години много от хората, които днес са гласували за кандидатите на ГЕРБ с камъни ще ги изхвърлят.

Червеният лидер благодари на всички българи, които не са гласували по принципа „сведена глава, сабя не я сече" и заяви, че БСП е в подем.

Той е категоричен, че БСП няма основания да се притеснява от резултатите и посочи: „В национален мащаб на първия тур ние качихме с 250 хиляди гласа в сравнение с парламентарните избори 2009 година, а ГЕРБ загуби 400 хиляди гласа."

Станишев отбеляза още, че активността на втория тур е била по-ниска и каза, че много избиратели, гласували за други кандидати, не са намерили сили да гласуват за алтернативната кандидатура на ГЕРБ. „Това е жалкото, най-вече за тях", добави той.

За местните избори лидерът на БСП подчерта, че на много места е имало манипулации, купуване на гласове и изрази предположение, че на много места масово ще има искания за касиране на изборите.