Народните представители от ПГ на "БСП за България" единодушно взеха решение да съберат сумата от 20 000 лв. за паричната гаранция, която наложи съдът на колегата им Елена Йончева, съобщава партията.

Според тях това е и начин да покажат твърдата си позиция в нейна подкрепа. Средствата са отделени от заплатите им на народни представители.

Припомняме, във връзка с обвиненията срещу Йончева за пране на пари, главният прокурор Сотир Цацаров поиска през ноември имунитета на шестима депутати, сред които бяха Елена Йончева и Веселин Марешки.

Веднага след оповестяването на информацията депутатът от БСП Георги Михайлов заяви в кулоарите на парламента, че се отказва от имунитета си. Последва го и Елена Йончева, която пък определи действията на прокуратурата като политическо преследване.

Осем сигнала за нередности при проекта Антична Сердика

Осем сигнала за нередности при проекта Антична Сердика

Прокуратурата още не е искала документи от МРРБ

"Няма нито един факт, който да сочи, че от мен са били извършвани незаконни действия", коментира Йончева през през ноември, в своя позиция относно иска на главния прокурор.

Твърденията за "вероятно пране на пари са само два дни, след като аз и мои колеги настояхме за независима техническа експертиза на качеството на строителството на българските магистрали - вземане на вертикални ядки и анализ в лицензирани европейски лаборатории", обясни още Йончева.

В позицията бе посочено още, че през последната една година Йончева е внесла в ДАНС и прокуратурата документи, свързани с вероятни корупционни практики при строителството на преградното съоръжение на българо-турската граница.

Във връзка с Йончева, говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обясни тогава, че става въпрос за образувано досъдебно производство на 31 август по сигнал на двама народни представили и още едно лице.

Малко след това, Йончева припомня и изнесения от нея сигнал по случая "Кумгейт".

Цялата ПГ на БСП застана в защита на колежката си Елена Йончева. Това отново бе декларирано днес, след като вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова направи изявление за повдигнатите обвинения на депутата.

"Тази атака започна, когато поискахме независима експертиза на българските магистрали", подчерта тя. Тази атака, това сплашване, тази репресия няма да ни спре, зарече се Йончева.

Станишев: Политиката ни прилича на кръчмарска разправия

Станишев: Политиката ни прилича на кръчмарска разправия

Трябвало да има сблъсъци, но и да се спазвал добрият тон