В изявление към нацията по повод предстоящия парламентарен вот премиерът Сергей Станишев особено рязко коментира „вълната от ултранационализъм и ксенофобия, развихряна от някои партии и лидери".

Тази вълна се надигна през последните дни след изказване на един политически лидер, уточнява Станишев.

От векове хора от различни етноси - българи, турци, роми, арменци, евреи, живеем заедно в мир и разбирателство.
Българското общество с основание се гордее със своята етническа толерантност, подчертава премиерът.

Според Станишев особено тревожно е, че думи на един човек се трансформират в омраза към хора с различен етнос и религия.

Опасно и недопустимо е политиците да настройват хората от смесените райони един срещу друг, се казва още в изявлението на премиера, който задава и въпроса:
Ще допуснем ли заради политически амбиции да рискуваме етническия мир в страната?

Станишев категорично заявява, че не споделя начина, по който думите на въпросният политически лидер са откликнали в обществото.

В изявлението си министър-председателят остро предупреждава „всички партии, политици и така наречените „професионални" купувачи на гласове, че правителството безкомпромисно ще установява и ще преследва наказателно всяко лице, замесено в търговия с гласове".

Станишев информира, че е дал специални инструкции на Държавната агенция „Национална сигурност" (ДАНС) и МВР за спиране, залавяне и изправяне пред съда всеки, който прави опит да участва в това престъпление.

Не продавайте гласа си. Не позволявайте на вашите близки да го правят. Гласувайте по съвест, призовава премиерът.