Хора от ДС са били на възлови позиции в структурите на държавата и премиерът макар да не е един от тях е заявявал, че им има доверие, а би трябвало да им поиска оставките.

Така Атанас Атанасов от ДСБ коментира резултатите от последната проверка на Комисията по досиетата.

Той използва повода чрез камерите и микрофоните на журналистите да препоръча на столичния кмет Бойко Борисов да поиска оставката на заместника си Минко Герджиков, който по думите на Атанасов „дълги години танцува в дясното пространство и сега става ясно защо - защото е изпълнявал задача на ДС".

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев категорично заяви, че няма да коментира темата и поясни - „Защото това е една кал, в която аз не влизам."

Бившият председател на парламента от времето на НДСВ Борислав Великов, който сега е в новата група БНД, каза че в списъка има зам.-министри от действащото правителство, което не изглежда добре:
„Не е приятно, когато има действащи хора от правителството в този списък", лаконично коментира той.

Запитан дали посочените в списъка зам.-министри от настоящото правителство не би трябвало да напуснат, Младен Червеняков от БСП каза, че не знае за такива европейски изисквания.

„Има едно решение на съвета на Европа от 2000 година, което изисква съответните държави да предприемат действия за достъп до архивите си и няма никакви задължителни лустрационни текстове", подчерта Червеняков.

Той поясни още, че по принцип нашето законодателство на тази тема никога не е предвиждало лустрация, освен един неуспешен опит за членовете на СЕМ.

„Не виждам законови пречки тези хора да продължат да изпълнят задълженията си", категоричен е Младен Червеняков и допълни, че отговорността е морална.

Бившият парламентарен шеф Огнян Герджиков изрази своята позиция, че никога не е изпитвал симпатии към тези, които са обслужвали интересите на една тоталитарна държава.

Разбита се, добави той - не всеки от хората в списъка трябва да бъде така строго съден, защото някои вероятно са били заблуждавани и не са вършили пъклени дела.

Герджиков каза, че според него изнасяната от Комисията по досиетата информация има само морална стойност и не би трябвало да очакваме юридически последици.

Председателят на парламентарната група Коалиция  за България Михаил Миков каза, че излезлите данни от комисията по досиетата са поредната порция резултати и че се чака следващата.
Категорично нашата партия има последователно отношение по този въпрос - че не може това е да е предмет на дискриминация и лустрация, подчерта той и добави, че такъв е смисъла на закона.

Красимир Каракачанов от БНС също подчерта, че в България няма лустрационни текстове, които да ограничават хората работили в службите да заемат едни или други постове.