Още на две места е преустановено гласуването с машини - в 26 РИК в Златица и в Търговище. Общо машините и секциите, в които се преустанови машинното гласуване и се премина към хартиено гласуване са 23. Това обяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева на втория брифинг на Комисията по време на днешните предсрочни избори.

Към 13.30 ч. в ЦИК са постъпили 6 жалби - две за нарушения на работата на СИК, а другите са свързани с предизборна агитация и социологически проучвания. Освен това в ЦИК има и 35 броя сигнали, като се обработват от членовете на СИК. От тях 17 са за агитация в социалните мрежи.

Избирателната активност е 8.89% към 11 ч. днес, но за сравнение на 14 ноември на предсрочните парламентарни и президентски избори избирателната активност е била 8.59%, а на 11 юли - 11.96%.

В Кюстендил, Стара Загора и Пловдив има разменени машини в СИК в съседни секции, но ще продължи гласуването. В края на изборния ден СИК ще съставят специални протоколи вследствие на преброяването на разписките. Три са машините в страната, на която се е появила информацията "Дневникът е подправен". След като свършат изборите и машините бъдат върнати в склада, ще се направи проверка защо се е стигнало дотам.

25.5% активност към 16 часа на предсрочния вот
на живо

25.5% активност към 16 часа на предсрочния вот

"Галъп" измери 35,3% активност към 19 ч., "Тренд" - 33,6%, "Алфа рисърч" - 34.5%

От своя страна говорителят на ЦИК Цветозар Томов представи информация затова как върви изборният ден извън страната. Вече започват да отварят секциите в Северна Америка и Канада, като гласуването е приключило в Нова Зеландия и Австралия. От последните две държави вече са пристигнали и резултатите.

Няма проблем с досега приетите протоколи, увери Томов. Основният проблеми при откриването на секциите било в множеството отсъствия на членове на СИК по две причини: имало доста болни хора, а някои от хората по назначения на политическите партии не са били на мястото си.

Няма секция, която да няма необходимия брой хора, за да не може да работи в изборния ден, подчерта Томов.

ЦИК очаква напрежението да се повиши след няколко часа, когато приключва изборният ден в Турция и още няколко държави. Томов обаче се надява ЦИК да се справи много по-добре, отколкото на предишните избори.

15 машини за гласуване вече не работят

15 машини за гласуване вече не работят

Все още няма данни за избирателната активност