ДПС вече са сформирали работна група, която работи по визията на желания кандидат -президент. С тази задача се е заел лично лидерът на партията Ахмед Доган.

Това съобщи по време на пресконференция зам.-председателят на партията Лютви Местан.

Той каза, че ДПС все още обмислят дали да не издигнат своя самостоятелна президентска кандидатура. Според тях кандидатът трябва да има ясна визия за развитие на България с минимум хоризонт до 2020 година. „Държавният глава, като баща на нацията, трябва да даде нова визия за развитие на страната," каза Местан.

По думите му в момента липсва истински дебат за президентския вот. „В момента се дебатира за това кои ще са кандидатите. По-важният въпрос е какви са очакванията за новия президент," смята още той.

Според него не са дебати изказвания от типа „кандидатът ще бъде мъж или жена." Естествено, че ще бъде мъж или жена, заяви Местан и дори се пошегува, че от ДПС могат да се включат в тези несериозни дебати, съобщавайки че ще търсят кандидат, който да отговаря и на двете изисквания.

Местан каза още, че с изказването си партиите да издигнат своите лидери министър-председателят хвърля хастар на ръкавица към партиите, а не истинско предизвикателство. „Такова би било ако самият Бойко Борисов беше заявил, че се включва в президентския вот като лидер на партия ГЕРБ," каза още той.

Зам.-председателят на ДПС коментира и решението на Конституционния съд да обяви за противоконституционен текста от Изборния кодекс, според който общинските съветници и кметовете могат да се избират само от български граждани, живели през последните 12 месеца в съответното населено място.

Местан подчерта, че в ДПС не са удовлетворени от това решение, тъй като съдът не обявява за противоконституционен този принцип на уседналост, а въвежда количествени измерения на уседналостта. „КС вместо със самия принцип, се занимава с количествени маркери. Ние виждаме порока в принципа, въпросът с месеците е вторичен, посочи Лютви Местан.

На пресконференцията стана ясно още, че ДПС номинира Сабрие Сапунджиева за член на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. В 11.00 часа в четвъртък парламентът с таен вот трябва да гласува членовете на новия държавен орган.

Смятаме, че това е една достойна номинация, заяви Лютви Местан и допълни, че за номинацията ще бъдат информирани и останалите парламентарни групи.

Той поясни и че вече са намерени заместници на изключения от партията Корман Исмаилов. В комисията по европейски въпроси на негово място отива Искра Михайлова, в бюджетната комисия Митхат Метин, а в постоянната делегация в парламентарната асамблея на НАТО - Неджми Али.