Искането за задължително изучаване на турски език в българските училища е абсурдно и показва синхронизирана офанзива срещу държавата и конституционните разпоредби между Анкара и ДПС!

Това се казва в позиция, изразена късно снощи от най-успешния български евродепутат, водач на листата на ВМРО - БНД и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки.

Той многократно имаше свои реплики срещу ДПС и нейните искания за изучаване на турски в българските училища. Последната му реакция е по повод поредното изказване на председателя протурската партия Мустафа Карадайъ в шуменското село Пристое, в което лидерът на ДПС обещава учебници по турски за новата учебна година.

Ето и пълния текст на фейсбук позицията на Джамбазки:

Г-н Карадайъ, нека спрем пропагандата чрез учебниците по турски в българските училища. Да използваме децата е и срещу разпоредбите на Изборния кодекс.

Прекалено е и ние от ВМРО гарантираме защитата на децата си и на Конституцията.

Гарантираме го всъщност не на Вас, а на българските граждани, които искат чисто и просто да се спазва българската конституция, според която официален език за страната ни е само и единствено българският. Аз и съратниците ми от партията го гарантираме и на всички онези наши сънародници, които имат уважение към делото на Светите братя Кирил и Методий, на които целият славянски свят дължи своята азбука.

ВМРО винаги се е противопоставяла и няма да спре да противостои на провокациите на Вашата по съществото си противоконституционна партия. Вашите действия, г-н Карадайъ, са проводник на гласа на Ердоган и го доказахте и с пропагандата си в Пристое.

Има и нещо друго - кои са "вашите училища"? ДПС има училища в България ли? Правите си евтина пропаганда по турските села, с което не само обиждате българските граждани. Вие днес поставихте под съмнение принадлежността и авторитета на българските държавни органи, като Министерството на образованието и наука, под чиято шапка са българските училища.

Последните дни и Ердоган, и посланикът му у нас Улусой, и Вие имахте паралелни, синхронизирани действия именно по посока изучаване на турски език в българските училища.

А, именно: Ердоган - с искането отново да се отвори членството на Турция в ЕС, Улусой - с ултиматума турски да се учи в българските училища, ако искаме турски инвестиции, и Вашето - че ще има учебници по турски във "вашите училища".

Ами спрете се! Ние от ВМРО няма да допуснем ДПС отново да пусне пипалата си в българската политика. Не случайно призовах онзи ден всички кандидати за ЕП да декларират пред българите, че няма да подкрепят членството на Турция в ЕС.

До днес никой нищо не е казал по въпроса, освен категоричността на ВМРО и моята лична, че това няма да стане! Нека видим кой брани българските интереси и кой защитава чужди!

Има един доказан исторически факт - ние от ВМРО браним България вече 126 години!