Не ние започнахме тази война. С тези думи председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова визира държавният глава Румен Радев и подкрепата му за протестите. Така тя обясни в студиото на БТВ и демонстративното излизане на депутатите от ГЕРБ днес от пленарна зала за изказването на държавния глава в първия ден от политическия сезон.

Дариткова обясни, че войната е започнала от негова страна в началото на годината, когато държавният глава е свалил доверието от правителството. "Преценихме, че заради насажданата омраза в изявленията на президента, обидите, които отправи той към парламентаристите, и противоконституционното му искане за оставка на Народното събрание - трябваше да покажем отношението си чрез напускане на пленарната зала." Дариткова подчерта, че не само депутатите от ГЕРБ са излезли, а и колегите от ВМРО и независимите депутати.

До края на деня депозираме проект за нова Конституция и свикване на ВНС, убедена Дариткова
Обновена

До края на деня депозираме проект за нова Конституция и свикване на ВНС, убедена Дариткова

ГЕРБ търсели съгласие за нов обществен договор

Дариткова обясни решението на депутатите от "Воля" да дадат златни подписи до над 120 за предложението на ГЕРБ като разумно. Припомняме, че сутрешната позиция на Веселин Марешки и прочетеното от парламентарната трибуна от Кръстина Таскова изявление за начало на парламентарния сезон беше, че "Воля" няма да се подпишат.

Според Дариткова явно депутатите на Марешки са размислили и са се съгласили, че е важно в следващите месеци в обществото да има дебат. По думите й и обликът на протеста от днес на жълтите павета сигурно е допринесъл за това решение. Трябва да се търси диалог, умиротворение и обединение на българското общество", обясни Дариткова.

Видяното днес не може да бъде "обликът на евентуалната промяна в България", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

ДПС поиска оставката и на кабинета, и на Румен Радев

ДПС поиска оставката и на кабинета, и на Румен Радев

Партията иска експертен антикризисен кабинет, който да организира честни избори

Относно призива на ДПС за оставка както на кабинета Борисов 3, така и на президента и съставяне на експертен кабинет, Дариткова попита: "Една оставка кой проблем на българското общество ще реши? Ще помогне на българите да се справят със здравната криза или с очертаващата се социалноикономическа криза? Когато няма парламент и евентуално има служебно правителство и се налагат бързи решения относно проблеми, които възникват в условията на тази криза - това ще помогне ли"

Идеята на ДПС не е обсъждана.

ГЕРБ сбраха 120 подписа и внасят Конституцията си

ГЕРБ сбраха 120 подписа и внасят Конституцията си

ГЕРБ, ОП, част от независимите депутати и част от "Воля"

Дариткова заяви, че проектът за нова Конституция отговаря на обществените очаквания, а от ГЕРБ искат да променят "посоката, в която се движи българското общество и "да я предначертаем за следващите години" - "ние смятаме, че трябва да има нов обществен договор".

По думите ѝ протестът е започнал с искане за Велико народно събрание. Относно оставката на кабинета, тя обяви, че правителството е готово да се оттегли, след като "поеме отговорността и посочи пътя, по който ще се развива България."

Христо Иванов: Имитиране, протакане и крадене

Христо Иванов: Имитиране, протакане и крадене

Това вбесява хората и ги изкарва на улицата

Следобед от ГЕРБ са внесли официално предложението си в деловодството на Народното събрание. Направени са поправки в първоначално депозирания проект за нова Конституция.

ГЕРБ и Обединени патриоти разполагат общо със 116 гласа. Ако привлекат всички от "Воля" към каузата за Велико народно събрание, гласовете стават 128, като към тях може да се прибавят и 9-те гласа на независимите депутати до 137 гласа.

Срокът за обсъждане на предложението е 5 месеца, т.е. до февруари месец 2021 г., когато се очаква, според уверенията дадени тази сутрин, 103 депутати (78 от БСП и 25 от ДПС) да гласуват против и всъщност до Велико народно събрание да не се стигне изобщо, а да се отиде на редовни парламентарни избори.

Дебатът не бил за нова Конституция, а дали Борисов ще довърши мандата си

Дебатът не бил за нова Конституция, а дали Борисов ще довърши мандата си

Според Вълчев проектът на ГЕРБ за Основния закон е нескопосан