Ако изборите бяха в последните 10 дни на месец март, ПП/ДБ щяха да имат 26.9% подкрепа, а ГЕРБ/СДС щеше да им диша във врата с 26.5%. Битка за третото място също би имала, като ДПС изпреварва "Възраждане" само с 0.3 процентни пункта (съответно 13.3% и 13% подкрепа).

На пето място се нарежда БСП със 7.2%, а "Български възход" с 3.5%, "Левицата" с 3.3% и "Има такъв народ" с 3% щяха да се борят за влизане в 49-ото Народно събрание.

Това сочи изследване на "Галъп интернешънъл болкан" за БНР, проведено между 18 и 26 март сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хил. души.

 "Алфа рисърч": Обиколките в малките населени места вдигнаха ГЕРБ

"Алфа рисърч": Обиколките в малките населени места вдигнаха ГЕРБ

Последното проучване сочи пет партии в парламента

Според данните на Галъп стотици хиляди тепърва ще решават дали да гласуват, поради което числата следва да се гледат като на моментна снимка, а не като на прогноза. Възможна е чувствителна динамика в случай на колебания в активността или внезапни развития.

Социологическата агенция отбелязва, че победителят в изборите ще се реши именно с гласовете на вземащите решение в последния момент. В по-добра изходна позиция е този, който има повече подкрепа за "втвърдяване". По отношение на третото място също са възможни динамични развития.

От анкетираните 40.1% са сигурни, че ще отидат да гласуват, което се равнява на близка избирателна активност с изборите през октомври 2022 г. Респондентите, които ще гласуват, но биха предпочели "Не подкрепям никого", са 4.1%.

Снимка 612380

Източник: Галъп