В БСП сме притеснени от ниската избирателна активност, трябва да се анализира защо избирателят наказа партиите - дали защото е 11 юли и не се гласува, или липсата на реален дебат в кампанията. Това заяви Георги Свиленски, член на Националния съвет на БСП, пред БНТ.

Машините показаха, че вотът става по-честен и по-коректен, макар че БСП е най-пострадалата партия, както казаха социолозите заради трудността за гласуване с машините при възрастните.

Манолова убедена, че ИТН ще е първа политическа сила

Манолова убедена, че ИТН ще е първа политическа сила

Хората искат нормалност, стабилност, правителство, каза тя.

Резултатът няма как да ни задоволява, при такава избирателна активност всички партии губят гласове, категоричен е Свиленски. По думите му, предстои лявата коалиция да бъде надградена. Той отбеляза, че макар да има 14%, "БСП е преминала през прочистване от някои другари и е се е явила пред избирателя с чисто лице".

Ръководството не е хвърлило обвинение върху нито една структура, те са се самопосочили, каза Свиленски, но отказа да назове имена. Предстои анализ отгоре-надолу в партията, предвиди той.

Броене до последен глас: ГЕРБ/СДС води с  23.91% при 95.22% обработени протоколи

Броене до последен глас: ГЕРБ/СДС води с 23.91% при 95.22% обработени протоколи

Трета е БСП с 13,65%, следвана от ДБ с 12,55%

На въпрос ще има ли оставки в партията, Георги Свиленски отказа да отговори конкретно. Със сигурност няма как когато си загубил изборите, да кажеш, че ръководството няма вина, коментира той.

Истината обаче е, че има обединения в ляво и остава да се надгражда на тази основа на следващи избори. В следващото народно събрание лявото ще остане там, където се защитават социалните права на българските граждани, обясни още членът на БСП.

Безусловна подкрепа няма да се дава при формирането на кабинет, ще се преговаря по следните точки: преизчисляване на пенсии, здравна система, връщане на държавността. Без подкрепата на БСП няма как да се случи правителство.

Ако не бъдем поканени на разговори - септември пак ще се видим на избори, смята Свиленски. Гаранциите се изразяват дори и чрез физическо присъствие във властта, намекна той.

Георги Свиленски добави, че служебното правителство е показало действителността в България.

анкета

Доволни ли сте от изборния резулат?

Виж резултати

Естествено 22.5%

Изборите не бяха честни 17.9%

Замириса на протести 13.9%

Датата 24.10 е идеална за следващите избори 40.8%

Какви избори? Лято е все пак 4.9%