БСП хвърля кал по опонентите си. Така реагираха от ГЕРБ на пресконференцията на левицата за енергийната ситуация в страната.

Ролята на „отряд за бързо реагиране" пое бившият министър на икономиката Делян Добрев, който поде в отговор темата „Белене".

Целта на днешната пресконференция на БСП е превантивно да коментират темата - какъв беше смисълът от Белене, ако произвеждаме толкова ток, че не можем да го изнесем и потребим, смята той, като изтъкна, че едва ли някой в тази държава продължава да вярва, че АЕЦ „Белене" е необходим.

Хората се питат защо похарчихме 30 милиона лева за референдум, коментира Добрев. Защо похарчихме 1 милиард лева за АЕЦ Белене" за проект, който не ни е необходим, пита реторично бившият енергиен министър. С този милиард лева страната ни можела, по думите му, да санира безплатно всички жилища. Сега тези пари са безвъзвратно загубени, смята Добрев, като според него със санирането сметките ни щели да намалеят.

Помолен да коментира появилата се информация, че ВЕИ-тата получават пари, дори когато не работят, Добрев каза, че това се отнася и за частните Марици и даде за пример, че 25 000 евро на час получава ТЕЦ „Марица Изток" 1, когато не работи.

Това е заради дългосрочните договори и т.нар. „особен залог", подписани от Румен Овчаров.

По отношение на непотърсените дивиденти от ЕРП-тата - едно от обвиненията на БСП, Добрев обясни, че кабинетът на ГЕРБ е първото правителство, което взема дивидент от ЕРП-тата.

Предишният кабинет гласувал вместо да вземе дивидент, той да се даде за реинвестиране на дружествата.

Интересно според Делян Добрев е, че левицата не пита за тези въпроси бившите си енергийни министри Румен Овчаров и Петър Димитров защо не са взети дивиденти от ЕРП-тата.

Бившият заместник-министър на икономиката на тройната коалиция Явор Куюмджиев според Делян Добрев пък показал на днешната пресконференция некомпетентност по отношение на икономическите въпроси.