Свидетели сме на безпрецедентен изборен ден. На изборен хаос от сутринта. Това заяви Тома Биков от ГЕРБ в свое изявление в централата на партията час преди края на изборния ден, съобщава Нова телевизия.

По негови думи ЦИК е контролирана от президента и е избягала от отговорност, прехвърляйки я на Районните избирателни комисии.

Той открои част от днешните неуредици - ЦИК решила да започне работа в 9 ч. сутринта, при положение че изборният ден започва от 7 ч., имало блокирани машини, а хора не са успели да гласуват.

ГЕРБ обвиниха Радев и служебния кабинет в демонтиране на демокрацията

ГЕРБ обвиниха Радев и служебния кабинет в демонтиране на демокрацията

Така на 9 септември са омачкали опозицията и след това 45 години са управлявали, възмути се Борисов

Според него поради всички тези причини регистрираме най-ниската избирателна активност през последните 30 години на парламентарни избори.

Биков изтъкна, че за първи път в новата демократична история на страната министърът на вътрешните работи в служебното правителство излизал да прави кампания в полза на определени политически сили и в ущърб на други, визирайки ГЕРБ.

"Г-н Бойко Рашков вместо да организира изборния ден, който и без друго е доста проблемен, дава интервю в медия, в която назовава поименно нашата партия, в която агитира в полза на други партии, защото очевидно е уплашен от резултата", отбеляза той и обвини Рашков, че през последните два месеца е "мачкал по всички възможни начини активистите, членовете и симпатизантите на ГЕРБ".

Бойко Рашков: ГЕРБ започват да губят почва и говорят безсмислено

Бойко Рашков: ГЕРБ започват да губят почва и говорят безсмислено

Той посочи, че не може в момента да изложи данни кои партии купуват гласове

Биков бе категоричен, че вътрешният министър е опасен за демокрацията и се закани от ГЕРБ да му потърсят отговорност още утре.

От своя страна Даниел Митов заяви, че по такъв начин работи болшевишката авторитарна държава. Той подчерта, че два месеца подред Бойко Рашков систематично е показвал към какво се стреми президентът Румен Радев. Ако им се даде възможност след изборите, тези хора ще си ги вкарат в авторитарен режим, подобен на Путин, предупреди Митов.

Според Деница Сачева ниската избирателна активност се дължи на систематично насаждано недоверие от служебното правителство. Резултатът по нейни думи е, че хората вече не вярват на институциите и това намалява доверието в демокрацията.