След кандидатирането на Стефан Данаилов ГЕРБ като че ли са в шок, коментира БСП лидерът Станишев на днешната пресконференция на Позитано.

Той определи като нелепо твърдението на председателя на парламента Цецка Цачева, че Данаилов няма визия за ролята на президентската институция.

Станишев беше категоричен, че именно Стефан Данаилов има ясната цел да бъде защитник на българската култура и духовност и е способен аргументирано да отстоява позициите си. Според лидера на БСП, кандидатите на ГЕРБ - Плевнелиев и Попова, са тези, които нямат идеи и компетенции в сферата на президентските правомощия.

Станишев с ирония напомни амбицията на Маргарита Попова като вицепрезидент да реформира съдебната система.

Той коментира още и думите на Цачева, че ГЕРБ е ковачница на кадри, като иронично посочи, че тези кадри са предимно некачествени. По думите му, вчера за четвърти път е бил сменен директорът на Агенция „Пътна инфраструктура" и цената на тези кадрови експерименти на премиера Бойко Борисов и ГЕРБ я плащат българските граждани, защото некомпетентността и лобизмът излизат през носа на хората.

„Нашата президентска двойка играе за победа и това е ясно от силата, която кандидатите ни излъчват", заяви още лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той сподели, че е получил обаждания от хора с различни политически виждания и по думите му, номинацията се възприема добре, тъй като това е много силна кандидатура. Станишев изтъкна, че двойката Ивайло Калфин - Стефан Данаилов е в пъти по-качествена и силна от другите, които ще се явят на изборите. „Радвам се, че Стефан Данаилов пое този кръст", заяви още той.

„Искам да видя точно кой ще бъде кукловод на Калфин и Данаилов, как точно ще ги управлява", отговори Станишев на коментар, че Георги Първанов е в основата на избора на левицата за кандидат за президент и вицепрезидент.

„Не съм се съмнявал, че БСП ще бъде на балотаж срещу ГЕРБ на президентските избори, още преди номинирането на Данаилов за кандидат президент", убедено заяви Станишев.

Той посочи, че е пътувал много из страната през последните седмици и според него, се усеща, че все повече са недоволните граждани, които не одобряват настоящето управление. „Въпреки това все още има хора, които не вярват, че ГЕРБ може да бъде съборена на изборите. Те казват: „не сме доволни от тях, но те имат цялата власт, как можем да преобърнем такава мощна машина?". Убеден съм, че нашата двойка ще даде много сила и вяра на хората, че това може да се случи", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Той посочи, че все още не са водени разговори с ДПС за президентските избори, а и остава твърде малко време до вота. „Нашата стратегия е - мобилизация на цялата левица, а накрая обединение на всички хора, които не харесват как се управлява България", категоричен бе Станишев.

Той каза, че в следващите дни Стефан Данаилов ще представи своята конкретна визия за ролята си в президентството и допълни, че един от ясните мотиви на Данаилов да се ангажира с президентската кампания, е да бъде защитник на българската култура и духовност.
„Той го умее, доказал го е като министър на културата, като е постигнал много за театъра, киното, читалищата. Освен той умее да отстоява позициите си много аргументирано", коментира още лидерът на БСП.

По повод скандала около Росен Плевнелиев от последната седмица, секретарят на НС на БСП Антон Кутев призова управляващите да отговорят на няколко конкретни въпроса.

Той си спомни, че общинските съветници на БСП в предишния СОС са имали разговор с Росен Плевнелиев, в който настоящият кандидат за президент лично им е благодарил, че единствени са го подкрепили, без да искат нещо в замяна.

Кутев поиска Плевнелиев да отговори дали е търсил през 2008г. помощта на общинските съветници от БСП, за да бъде решен благоприятно казусът за него.

Секретарят на НС на БСП попита колко от тримата съветници от 2007г., които са искали подкуп, са станали общински съветници от ГЕРБ. Кутев поиска да знае и защо Плевнелиев не е информирал МВР и дали е информирал тогавашния кмет Бойко Борисов и председателя на Общинския съвет.

Депутатът заяви, че не знае цялата истина по случая и че не знае кой точно е предлагал подкуп на Плевнелиев, но допълни, че би искал да чуе истината от него.

„В началото на този скандал обаче аз бях общински съветник и си спомням за тази сделка. Тук става дума за 2 различни сделки – едната е през 2007 г. и аз й бях свидетел. Тогава ставаше дума за отчуждаване на имоти чрез замяна и се занимавахме с тази сделка, а в крайна сметка тя бе отказана”, разказа пред журналисти Кутев.

„Росен Плевнелиев дойде и ни каза, че ни е много благодарен за това, че сме го подкрепили единствени и то без да сме поискали нищо срещу това. Очевидно, други хора са искали нещо и не са го получили”, допълни още той.
По думите му през март 2008 г. сделката отново е влязла на дневен ред с решение терените да се прехвърлят към „Софийски имоти”, но тогава той вече не е бил общински съветник.

В началото на пресконференцията секретарят на Кутев прие поздравленията за рождения си ден и се похвали с подаръка от Сергей Станишев - новото издание на „Сиела" - „Аз, Бойко".