Не имената, а хората са важни - основно изискване да са компетентни, специалисти и да са с добро име. Това е едно от очакванията на БСП, които изказа Христо Проданов в студиото на Нова телевизия по повод продължаващите разговори на "Има такъв народ" с останалите парламентарни сили. "Съвсем отговорно и отворено пред обществото водим тези преговори, за да можем после да кажем защо подкрепяме или не правителството", увери Христо Проданов.

И до този момент по време на преговорите не е представено нито едно име за кандидат премиер или номинация за министър. Името на Петър Илиев за кандидат за премиер също не е обсъждано.

"Мандатоносителят има правото да предложи Министерския съвет. По-важно, което има значение и което всъщност е битката, която водим, е промяната на модела."

Според депутата парламентът е водещият фактор в управлението, а министрите са изпълнители на политиката на мнозинството в парламента.

Партиите не са стигнали до министри, още говорили за експертни политики

Партиите не са стигнали до министри, още говорили за експертни политики

Ще се разговаря за енергетика

"Сравняваме позициите между двете партии. Бяха определени пет приоритета, по тези теми провеждаме разговори. Нашата задача е да представим, там където срещаме нашите приоритети с тези на "Има такъв народ", на Националния съвет и той да вземе решението оттам нататък. Нашите съвпадение са изненадващи", каза Проданов. Припомняме, че вчера се проведоха разговорите между БСП и ИТН по темите за социалната политика и здравеопазване, както и разговорите за енергетиката.

Според Проданов двете партии споделят общи приоритети както в здравеопазването, така и в социалната политика. По време на преговорите не се е срещнало нещо, което да е в сериозен разрез с разбиранията на БСП, добави още депутатът от левицата, но и уточни, че Националният съвет ще каже дали БСП ще се откаже от АЕЦ "Белене".

"Изкуството на преговорите е доста сериозно и изисква отстъпки от всички страни, за да стигнем до някакво споразумение. Но това предстои на България в следващите години. Поне 10 години шарен парламент и трудно формиране на мнозинства, очаква Христо Проданов, затова е политическите сили трябва да изградят култура на преговори.

 БСП продължават преговорите за кабинет, но настояват за споразумение

БСП продължават преговорите за кабинет, но настояват за споразумение

До момента никой от социалистите не е поставял въпросът за оставката на Корнелия Нинова

Припомняме, че първия кръг от преговори между "Има такъв народ" и останалите парламентарни партии бе посветен на съдебната реформа, а Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" заяви, че е установено припокриване на 95%. Не толкова категорични бяха от "Демократична България" обаче.