Ако ГЕРБ бяха издигнали Калина Илиева за президент, тя щеше да има същия резултат като Плевнелиев, убеден е лидерът на СДС Мартин Димитров. По думите му ГЕРБ се превръща в социологическа и медийна пирамида.

Няма значение кой е кандидатът за президент - и Калина Илиева, и Плевнелиев нямат програма, нямат идеи за развитието на България, няма дебат. Дали единият или другият, няма никакво значение, добави Димитров по време на редовна пресконференция в централата на СДС.

Според него най-обезпокоителното е, че няма дебат за бъдещето на България - за националната сигурност, за безработицата, за бедността. „А бедността направо ме уплаши - такава бедност не е имало от времето на Жан Виденов", изтъкна още той.

Лидерът на СДС алармира, че изборната администрация няма никакви намерения да спазва законите и Изборния кодекс и поиска оставки. Той посочи конкретен пример от Плевен с два различни преписа на един документ, единият от които дописан на ръка. Димитров поиска в отговор компетентните органи да се произнесат има ли длъжностно престъпление на изборната администрация в Плевен.

Тези от ЦИК, които са замесени веднага да си подадат оставките, настоя Димитров и подчерта, че един документ може да има само един препис, а в посочения от него случай преписите са два с различно съдържание.
В отворено писмо СДС предупреждават, че ще сезират главния прокурор Борис Велчев за случая в Плевен.

По време на пресконференцията стана ясно, че СДС започва информационна кампания под наслова „Не се страхувай, а гласувай." Само активността на гражданите може да неутрализира купения и корпоративния вот, подчерта Мартин Димитров.

Според СДС ще има огромно количество невалидни бюлетини заради решението на управляващите за гласуване с „Х". ГЕРБ и Атака, по примера на ЦИК, ще извършат много нарушения и ще има много тълкувания кой „Х" е валиден и кой „Х" не е валиден, очакват от СДС. Затова сините са направили специални листовки и слайдове, показващи грешните начини и правилния начин за гласуване.
Гласувай правилно, не оставяй друг да избира вместо теб - това е посланието на листовките.

Мартин Димитров сподели, че на всяка предизборна среща, където и да отиде в страната, срещата започва с оплаквания, че управляващите оказват натиск върху сините кандидати. Хората се оплаквали от данъчни ревизии и всякакъв административен натиск, който не си обясняват с друго, освен с поставените плакати в магазините си на сини кандидати.
Не беше така дори по времето на тройната коалиция, дори и те не са си позволявали да стигнат до там, коментира Димитров.

Помолен да коментира изнесеното заседанието на политическото бюро на ЕНП преди дни в София и засвидетелстваната подкрепа към ГЕРБ, Мартин Димитров каза: „ЕНП работят винаги добре с партията, която има добри текущи резултати и я забравят на следващия ден. Така че ще забравят ГЕРБ на следващия ден."

Според него хората сами трябва да изберат да не гласуват за ГЕРБ. „Ние трябва сами да си защитим демокрацията, никой отвън няма да ни реши проблема", подчерта Димитров.