Самата логика на предизборния протест, която е като логиката на цялостния социален процес в България в последните 22 години, ни доведе до острия проблем след убийството в Катуница. Това заяви Румен Дечев, председател на предизборния щаб на независимия кандидат за президент проф. Николай Василев, по време на пресконференция в София прес.

В основата на всичко е олигархията, убеден е Дечев и добави: „Кампанията определено има олигархичен характер - единственият начин посланията на канидат-президентите да достигнат до гражданите са медиите, но участието в тези медии е свързано със заплащане."

Той поясни, че често му се налага, когато получава оферти от медии за отразяване на кампанията на проф. Василев да обяснява, че тези оферти са изпратени на грешен адрес. Като пример Румен Дечев посочи, че благоевградско радио предложило отразяване на цялостната кампания на проф. Василев срещу заплащане на 10 000 лева. Офертата обаче била отклонена, защото „предизборният щаб на проф. Василев не е този на члена на Борда на директорите на Банк Национал дьо пари, визирайки Меглена Кунева; ние не сме предизборния щаб на бившия директор на Първа частна банка, визирайки Венцислав Йосифов; ние ме сме предизборния щаб на Алексей Петров или някой друг от участниците в тази кампания, а предизборния щаб на проф. Николай Василев, в който той и неговите съмишленици разполагат само със скромните си заплати."

Дечев е категоричен, че докато не бъде унищожена олигархията, проблемът няма да бъде решен. „Моментално всички цигански барони да бъдат разследвани за имуществото и дейността им, успоредно с българските барони, независимо дали са министър-председател, министър на вътрешните работи или с друга функция", поиска той.

Според него ромският проблем е използван отвън, има натиск да се формират проблеми в българското общество, то да бъде деморализирано и поддържано в перманентна криза. Не може президент да е представител на българска олигархия или обслужващ чужда олигархия, категоричен е Дечев.

Той изрази възмущение, че хората, които по начина си на живот и по начина си на съпреживяване на проблемите на гражданите, не са в състояние да изложат вижданията си за решаване на тези проблеми. По думите му това обаче го могат шепа милионери в изтормозеното българско общество.

Според него тази логика на кампанията и на социалния процес е причина от едната страна в обществото ни да е огромното мнозинство изтормозени българи, за които единственото спасение е бягството зад граница, а от другата - шепа милионери с неясен произход на богатствата им и твърдения за тяхно участие в контрабанда, рекет, наркотрафик.

Дечев каза още, че случаят с Катуница показва бедни, лишени от работа и от ценностна система представители на едно малцинство и от другата страна - едно младо поколение, също лишено от ценностна система, благодарение на култа към насилието от телевизионните филми и абдикацията на държавата от нейните културни и възпитателни функции.

По думите му в предишни времена за ромите е имало работа и хляб, а сега не и това води до т.нар. циганска престъпност. Той изрази съмнения, че контрабандата на цигари, например, в която участват цигани се покровителства от МВР и че в процеса участват и цигански барони. „Това е връзката между формиралата се по криминален път олигархия и процесите, започнали с убийството на 19-годишния Ангел Петров," смята той.

Дечев е категоричен, че са необходими дълбоки и радикални промени - национална революция, мирна и съобразена с Конституцията.

Възстановяване на националния суверенитет, за да не чакаме Сорос да идва и да ни казва какво да правим, конкретизира той и добави, че е нужна и национализация на стратегическите отрасли, за да бъде спряно източването на икономиката и да бъде вдъхнат живот на културата и образованието, които да могат да формират ценностна система на хората, независимо от етническия произход.

Дечев изтъкна още, че Кирил Рашков е бил с 30-годишна присъда, която не е излежал и е продължил да върши престъпления, а няма противодействие от страна на правоохранителните органи, което оправдава гнева на младите хора. той обаче изрази надежда те да размислят и да видят истинската причина, защото да излееш яда си върху някого, не е решение на проблема. „Най-тежкото, което може да се случи на една държава е етническият конфликт," предупреди той.

Получавало ли е пловдивското управление на националната полиция дарения от Кирил Рашков или свързани с него фирми. Полицията била ли е запозната с дейността на циганския бос, какви мерки е взела и ако не - защо, запита Дечев, изразявайки недоумение защо прокуратурата не е самосезирала за човек, получил прозвището „цар" и се е знаело, че има съмнителен бизнес.

От щаба на проф. Василев изразиха разочарование, че нищо не се е променило и че нещата се случват по същия начин, както през социализма. Като пример те посочиха пускането на АЕЦ Козлодуй през юни 1974 година, което станало по решение на българското политбюро, въпреки че според руснаците централа не се пуска през лятото. Спирането на блоковете на централата на 31 декември 2006 година също става по решение на българските управници и е изумило специалистите, защото да спреш централа през зимата е смешно.