Има основания за искане за касиране на изборите, алармираха от БСП.

Ще има искания от много политически сили за касиране на изборите на много места в страната", заяви Антон Кутев на извънредна пресконференция в централата на БСП.

Според него е възможно е да има искания за касиране на президентските избори. Дали БСП ще иска това е въпрос на анализ и допълнителна преценка, тъй като трябва да е достатъчно добре обосновано, каза Кутев.

Средната класа измества циганите от търговията с гласове.
Още...

Младен Червеняков добави, че тактиката на Върховния административен съд е да касира избори там, където е повлиян изборният резултат. Ние сме сериозна политическа партия, подчерта Червеняков и добави, че БСП няма намерение да атакува изборите на всяка цена.

Според Червеняков нормални и честни избори има само в представите на ГЕРБ. Няма партия, която да не е се е убедила в управленската немощ да организира избори, коментира той и изтъкна, че хаосът с преброяването продължава и посочи също за безпрецедентното решение на ЦИК за дописване на изборния кодекс.

Червеняков съобщи още, че Институт за отворено общество са констатирали, че в над 40 секции в София са регистрирани нарушения и че на много места изборите следва да бъдат касирани.

Купуването на гласове продължи масово, образувани са 22 досъдебни производства в Благоевград, Кюстендил, София, Плевен и др., 100% от протоколите на секционните избирателни комисии в София са сгрешени, посочи още той.

Червеняков отбеляза, че имало на много места отваряне на чували и броене на бюлетините в секционните комисии: имало е раздаване на избирателите по две бюлетини вместо по 3 за двата избора, а също раздаване на еднакви бюлетини, активността за едните и другите избори е различна, изтъкна още Червеняков.

Имало забравени чували с бюлетини, особено в София. Хаосът е констатиран и от международните наблюдатели, каза още Червеняков.

ЦИК да спрат дописването на закона; да се създаде организация за провеждане на изборния процес на балотажа; да се осигури извозване на книжата - тези препоръки отправя БСП към ЦИК за втория тур.

Такъв хаос не става случайно", убеден е Антон Кутев. „Предупреждавахме за подмяна на чували и бюлетини и това е напълно възможно в сегашния хаос, който се създава умишлено", каза още той и даже изрази съмнения, дали е възможно провеждане на следващия тур.

По въпроса дали БСП договаря за балотажа подкрепата на ДПС Кутев категорично заяви, че договорки с политически партии няма да бъдат правени и подчерта, че доверието, което търсим е лично.

Кутев коментира, че според него БСП не са получили подкрепа от ДПС на първи тур, а за втория тур подчерта, че червените разчитат на подкрепа от хората, независимо от вярата и езика им.