Йордан Костадинов Ще поискам сваляне на имунитета на депутата от НДСВ Йордан Костадинов, за да бъде проверена дейността му в АЕЦ Козлодуй, заяви главният прокурор Борис Велчев пред парламентарната комисия за борба с корупцията.

Припомняме, Йорданов бе уличен в над 70 нарушения на Закона за обществените поръчки.

Обвинител номер едно посочи още, че до края на деня или най-късно утре сутринта ще внесе в Народното събрание искане за сваляне на депутатския имунитет на седем народни представители.

Той уточни, че сред тях не са бившите министри от правителството на Симеон Сакскобургготски – Милен Велчев и Соломон Паси.

Велчев бе категоричен, че при достатъчно сведения за престъпления и на други депутати, веднага ще бъде поискан и техният имунитет.
Той сподели, че очаква промените в Конституцията, за да може да иска имунитети на депутати за леки престъпления.

Главният прокурор заяви, че е извършена проверка по въпроса за външния дълг на България. Този въпрос не е извън нашето внимание, подчерта Велчев.

Не вярвам, че това, което правим в борбата с корупцията, ще обърне представите на ЕС, каза още главният прокурор в отговор на въпрос на лидера на ДСБ Иван Костов дали очаква свалянето на имунитета на 7 депутати да докаже пред ЕС, че съдебната реформа в България върви в правилната посока.

Съпартиецът на Костов генерал Атанас Атанасов призова за драстични промени във военна прокуратура и във военния съд.

Атанасов бе категоричен, че в българското общество има дефицит на правосъдие, а Велчев заяви, че прокуратурата има нужда от радикално съдействие не само от Народното събрание, но и от цялото общество.

Говорим за корупцията много абстрактно, смята Борис Велчев и допълни, че често се случва, този, който дава подкуп, и този който го взема, да имат общи интереси.

Павел Шопов от Атака изрази пълната подкрепа на партията си за сваляне на имунитета на всички народни представители.
Той постави пред главния прокурор въпроса за злоупотреби с отпуснатите средства за преодоляване на щетите от наводненията, на което Велчев отговори, че е започнала прокурорска проверка по сигнали за нарушения с парите за бедствията.

Запитан за нарушения по сделките от приватизацията, обвинител номер едно обяви, че е скептичен за разрешаването на тези случаи.
В кулоарите на парламента той обясни, че е информиран за взривения апартамент на журналиста от Нова телевизия и окачестви случилото се като неприятно, допълвайки, че разследването по случая продължава.