БСП-кандидатът за кмет на София Георги Кадиев готви предложение до Столичен общински съвет да се осигури място за графити художниците. Той се срещна с представители на уличното изкуство и журналисти по повод изрисуването на Паметника на Съветската армия.

Момчетата, които са майстори на графити, пожелаха да останат анонимни, но обясниха, че не са автори на рисунките на монумента.

Трябва да има граници, обясни им Кадиев. Те пък се оплакаха, че няма стени в столицата, където уличните художници да творят. Подлезите са тъмни и неудобни, а стените им са грапави.

Кадиев предложи да има парк на уличното изкуство в София, още повече, че това е прекрасна възможност да се провеждат у нас и артфестивали на този вид изкуство. Момчетата обясниха на общинския съветник, че около НДК има достатъчно пространство, където може да се изгради една стена 2.20 метра, на която да се рисува. Изоставени и занемарени сгради също са подходящи за този вид изкуство.

Георги Кадиев обеща в най-кратки срокове да изготви предложението си до СОС, като преди това ще го съгласува с художниците. Те пък разкриха, че рисунките на Паметника на Съветската армия не били от най-качествените, но пък идеята била креативна и хитра, а акцията - добре планирана.

Според момчетата надписът под рисунките "В крак с времето" е добавен от друг човек, решил и той да даде своя принос към появата на комикс героите върху монумента.

Близо 20 са професионалните графити художници в столицата.