калфинИнцидентът пред софийската джамия ще покаже възможностите на разследващите органи и на българското правосъдие. Това заяви пред Европейския парламент евродепутатът Ивайло Калфин. Той призова ЕП да се разграничи от политически партии, които насаждат етническа и религиозна нетърпимост.

Според Калфин тест за разследващите органи и правосъдието в България ще бъде дали подбудителите и участниците в кървавия сблъсък пред джамия „Баня башъ" ще бъдат наказани при положение, че има видеозаписи на събитията пред храма.

"Икономическата криза и трудностите, които всички страни членки изпитват, макар и в различна степен, дадоха стимул на националистически и популистки формации, които не само търсят повече обществено доверие, но и непрекъснато изпробват границите на толерантността на европейските граждани, открито работейки против задълбочаването на интеграцията в Европа", заяви Калфин.

Той добави, че „Европа има нужда не от конфронтация и национализъм, а от сила и умения трудностите да се преодоляват именно с общи усилия". Според Калфин, събитията от 20 май противоречат както на европейските ценности и основните човешки права, така и на традициите на българското общество. Евродепутатът призова колегите си да се разграничат от проявите на етническа и религиозна нетърпимост.