Това е най-лошата организация по провеждане на избори зад граница, заяви кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин пред журналисти в Шумен, цитиран от БТА.
Той бе посрещнат в предизборния щаб на социалистите от кандидата за втори кметски мандат Красимир Костов.

Според Калфин лошата организация на изборите в чужбина се прави, за да се ограничи вотът на сънародниците ни зад граница и по този начин да се постигне ниска избирателна активност.

„Занимавал съм се и аз по времето, когато бях външен министър, винаги има още какво да се иска, но това, което се случва в момента отдавна не е ставало", сподели Калфин. Той изтъкна, че масово се отказва откриване на секции зад граница по най-разнообразни невероятни причини - МВнР е закъсняло с искането за откриване на секции във Франция; не са открити секции в Германия, там където предишни години е имало такива към почетните консулства; заради чисто технически въпроси, свързани със заявленията за гласуване - отхвърлени заявки за откриване на секции, изисквания за отделно писмо за всеки заявител.

Той посочи, че ще инициира промени на изборния закон и ще съдейства за въвеждане на електронно гласуване. Кандидатът за президент заяви, че трябва да се обърне сериозно внимание на българите зад граница. Според него е недопустимо "заради безгрижие или некомпетентност да се лишават наши сънародници в чужбина от правото им на глас" и даде пример със сериозния брой български граждани в Украйна и Молдова, които са затруднени да гласуват.

„Дали заради новия ни почетен консул в Барселона Христо Стоичков там няма да има избирателна секция? А Испания е сред държавите с най-голяма българска диаспора в света", попита кандидатът на БСП за президент. Според него всичко това показва явно старание да се ограничи правото на глас на сънародниците ни зад граница и да се търси ниска избирателна активност сред тях.
„Въпросът е принципен, а не на партиен интерес, защото българите в чужбина гласуват доста шарено и надали някоя партия може да се облагодетелства", подчерта Калфин. Той специално напомни, че преди две години правителството на ГЕРБ върна двама посланици именно заради недобра организация на изборите.
„Днес е много по-безобразно това, което се случва и МВнР и ЦИК правят така, че сънародниците ни в чужбина да не могат да изразят гласа си"
, възмути се кандидатът за президент.

Ивайло Калфин каза, че би се обърнал към Парламента с предложение за провеждане на национален референдум във връзка с проучванията на шистов газ, тъй като въпроса е не само с регионално значение.