Очаквам много силен протестен вот поради липсата на всякакъв ангажимент на ГЕРБ към проблемите на хората. Това каза на среща със свои привърженици в Карлово кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

Той посочи, че очаква много хора с различни политически убеждения да подкрепят кандидатите на левицата, защото по думите му, са видели, че в момента има по-важни въпроси от политическата ориентация. Според Калфин сега е важно на първо място да бъдат опазени демократичните институции и България да върви напред.

Калфин предупреди, че социалната криза чука на вратата, „защото обедняването е реално". „От Уолстрийт до Рим хората протестират и отказват да плащат огромните директорските бонуси, дивидентите и разточителните разходи на големите банки и фирми. Ножицата между бедните и богатите се е разтваря още повече. В България през последните две години се случва същото", заяви той.

Ивайло Калфин припомни, че опонентът му Росен Плевнелиев е казал, че президентът не раздава пенсии. „Но президентът може да предизвика дискусия и със силата на своите конституционни правомощия и авторитета на пряко избран от народа и да накара институциите да провеждат политики, чиято цел е реално повишаване на доходите на хората", обясни Калфин. Той даде пример, че онези 4,5 млрд. лева, които правителството е похарчило в повече от приходите си, са всъщност шест пъти повече от необходимите средства за увеличаване на пенсиите, в съответствие с натрупаната през последните две години инфлация.

По думите на Калфин състоялият се дебат между кандидатите за президент е показал, че има две възможности за бъдещето на институцията. Едната е президентът да работи, като слуша правителството, а другата е президентът да се запази като самостоятелна власт, като авторитет и избор.

Според кандидата за президент от БСП е необходимо приоритетите на страната да бъдат свързани с това, което хората очакват от социалната и икономическа политика - справедливост. По думите му съществува риск страната ни да изпадне в социална криза, тъй като проблемът с бедността е реален. Затова институциите трябва да се ангажират приоритетно с този проблем и с неговото решаване в близък план, а не след десет или петнайсет години. Ако това не стане, социалната криза ще премине в политическа, прогнозира Калфин и допълни, че ако правителството продължава да не се интересува от проблемите, само ще предизвика предсрочни избори.

Калфин каза още, че държавата в момента живее "ден за ден" и е крайно време това да бъде променено, като се започне от най-спешните проблеми. По думите му българските избиратели ще бъдат много разумни, когато гласуват, и няма да се поддадат на административен или полицейски натиск. Време е ГЕРБ да се научи да печели избори демократично, а не чрез полицейските си началници, каза още той.

В Хисаря Ивайло Калфин илюстрира по следния начин провала на социалната политика на правителството на ГЕРБ: „Преди 2 години безработните бяха 2 пъти по-малко и имаше 3 пъти повече пари за преквалификация, образователни програми. Днес доходите не са тема на правителството. Бойко Борисов излиза и казва, че вместо да вдига пенсиите с 10 - 15 лева, ще строи магистрали. Това е всичко друго, но не и социална политика".

В Карлово Ивайло Калфин посети националния музей "Васил Левски" и положи цветя пред паметника на майката на Апостола - Гина Кунчева. Преди това той се срещна с жители на Клисура и на Сопот.