БСП-кандидатът за президент Ивайло Калфин бележи 5-процентен ръст на подкрепа в сравнение със септември, сочи проучване на Галъп.
Социолозите регистрират мобилизация на привържениците и на Плевнелиев, и на Калфин.

Кандидатът на ГЕРБ продължава да води в намеренията за гласуване на предстоящия първи тур на президентските избори с 29%. Втори е Ивайло Калфин с 21%, трета е Меглена Кунева с 11%.

Редовното национално представително проучване на ББСС Галъп интернешънъл е проведено сред 1006 пълнолетни граждани на страната между 29 септември - 8 октомври 2011 г. по метода на личното стандартизирано интервю.

Въпреки доближените позиции между Плевнелиев и Калфин, ако двамата се явят на балотаж данните към момента показват съотношение 39% за Плевнелиев срещу 24% за Калфин. 31% не биха гласували, а 6% се колебаят.

Ако на втория тур са Плевнелиев и Кунева, съотношението е 36% за Плевнелиев срещу 25% за Кунева.
Меглена Кунева продължава да бъде по-трудният противник за Плевнелиев при евентуален балотаж, но шансовете й да се класира за него зависят критично от възможностите й да мобилизира симпатизантите си в оставащата седмица.

От Галъп отбелязват високия личен рейтинг на Стефан Данаилов - с 44% доверие през октомври той се нарежда на второ място след Кристалина Георгиева в „класацията" по доверие, „биейки" с един процент Росен Плевнелиев и настоящия президент Първанов.
Бойко Борисов е с 42%, а доверието към Меглена Кунева е 34%.

През октомври 57% от анкетираните пълнолетни българи смятат, че България върви към по-зле като цяло, 38% очакват общото икономическо положение в страната да се влоши. Отбелязва се известно покачване на негативните оценки за икономиката и личните финанси.

Има лек ръст в подкрепата за основните политически партии по намерения за гласуване за парламент.
Към момента ГЕРБ може да разчита на 32% от гласовете на пълнолетните граждани, БСП - на 20%, а ДПС - на 8%. 31% заявяват, че няма да гласуват.