"Тези избори са триумф на застоя, ерата на късния Живков, същото безвремие." С тези думи политологът Калоян Методиев тълкува пред БНР резултатите от вчерашния евровот.

Според него слабата избирателна активност, пасивността и апатията сред хората са тъжни неща.

"На север от нас започва промяна - въстанаха румънците, на юг от нас - гърците изразиха с гласуване идеята за промяна. Ние оставаме зад тях, но промените са започнали - разговорът за сериозните теми - за корупцията, за съдебната система, за промяна на политическия модел, ще си проправи път", коментира политологът.

ГЕРБ доближава 7% разлика на БСП при 95% обработени протоколи
Обновена

ГЕРБ доближава 7% разлика на БСП при 95% обработени протоколи

БСП получават 24.24%, ДПС - 16.36%, ВМРО - 7.42%, ДБ - 6.24%

Методиев е на мнение, че българите трябва да си променят оптиката към проблемите в обществото. Опитвали сме се да говорим за евроценности, ред и върховенство на закона. Това обаче очевидно не ставало, защото в България доходите са по-голяма ценност, за разлика от развитите страни, където първо били ценности, а после доходите.

"Трябва да се търсят нови форми на комуникация, за да станат хората активни участници", посочи анализаторът.

Методиев коментира победата на ГЕРБ, извеждайки на преден план това, че премиерът Борисов не е спокоен. Резултатът не го удовлетворявал.

"Той усеща, че нещата стигат до още по-големи проблеми, защото не се освободи напрежение, не се дадоха отговори на наболели въпроси, няма да се рестартира доверието в партийната система", тълкува политологът.

Относно Румен Радев - той запазил баланс в кампанията. При левицата Методиев предвиди пълна мобилизация на вътрешната опозиция. Политологът не очаква Ренесанс за Сергей Станишев.

Михаил Миков установи края на бодряческото напомпване в БСП

Михаил Миков установи края на бодряческото напомпване в БСП

Защо беше нужна кампанията анти Станишев